Monique Koorevaar over de RET

Monique Koorevaar over de RET

“Ik werk al vele jaren in de ICT en dat is echt een mannenwereld. Zo ben ik bij mijn huidige werkgever de enige vrouw in een team van zes. Misschien is dat wel waarom ik me snel groot maakte. Als iets niet ging zoals gewenst, schoot ik in de verdediging of uitte ik mijn frustraties tijdens een woedeaanval. Mijn boodschap kwam daardoor niet over bij mijn collega’s, wel de lading. Ze gaven aan dat ze last hadden van mijn buien en het moeilijk vonden om met me samen te werken. Er moest dus iets veranderen. Mijn manager adviseerde me toen de Rationeel Emotieve Training bij Van Harte & Lingsma.”

Geitenwollensokkenclub?

“Aanvankelijk was ik enigszins sceptisch. Bij wat voor geitenwollensokkenclub zou ik terechtkomen? Die gedachte was ik echter al kwijt na het voorstelrondje en de introductie van de trainer. De medecursisten waren open en eerlijk en ik voelde meteen dat ik hier serieus werd genomen. Het voelde fijn om in een groep met gelijkgestemden te zitten, waar alle deelnemers hun ‘problemen’ durfden te delen en die echt wilden oplossen. Samen met de trainer stelden we een contract op hoe we met elkaar zouden omgaan. Dat zorgde voor een veilige omgeving.”

Spiegelen

“We kenden elkaars rugzak dus niet en beoordeelden elkaar blanco. Ik vond júíst dat heel fijn. Ik hechtte daardoor meer waarde aan de feedback van mijn medecursisten. Daarnaast was het waardevol om andermans verhalen en situaties te horen, die vaak herkenbaar waren. Ik hoorde verschillende reacties op hetzelfde probleem en kon me spiegelen aan anderen. Dat vond ik een groot pluspunt van deze trainingsopzet.”

Cirkel van 8

“Uiteraard behandelde de trainer de uitgangspunten van de therapie en besprak ze meerdere theoretische modellen. Zoals de Cirkel van 8. Mede dankzij dit model kreeg ik inzicht in mijn gedrag en ontdekte ik hoe ik in een negatieve spiraal bleef hangen, in plaats van in mogelijkheden te denken. De theorie werd bovendien gekoppeld aan oefeningen die je in de praktijk kon toepassen. Op een volgende cursusdag wisselden we ervaringen uit en leerden we steeds beter met bepaalde situaties omgaan.”

Rustiger en benaderbaar

“Sinds de training verloopt de samenwerking met mijn collega’s weer prettig. Ze vinden me rustiger en benaderbaar, waardoor ze mijn boodschap echt oppakken. Ik ben daar erg blij mee. Het vlammetje in mij heb ik steeds meer onder controle en dat is ook privé fijn. Ik heb minder stress en meer energie. Door de RET kan ik mijn leven makkelijker maken, en dat terwijl ik vooraf mijn bedenkingen had. Ik kan het iedereen aanraden.”

Monique is field integration consultant bij Forcare Holding B.V.

Ontdek hier of Rationeel Emotieve Training ook wat voor jou is!