Laura Wolters over de RET

“Na het afronden van de master Biochemie ben ik begonnen aan een tweejarig traineeship aan de TU Delft. Binnen het zogenoemde ‘Delft Health Initiative’ volg ik een professioneel ontwikkeltraject en ben ik betrokken bij verschillende projecten. Zo vergroot ik mijn kennis en vaardigheden én krijg ik de kans om te ontdekken welke functie bij me past. Inhoudelijk gaat het traineeship me prima af, maar na een tijdje merkte ik dat ik (te) veel piekerde over niet-werkgerelateerde zaken. Sterker: de gedachten die ik had belemmerden me. Ik begon het gedrag en de communicatie van anderen op mezelf te betrekken, waardoor ik onzeker werd en niet meer handelde vanuit mijn kracht. Dit kostte veel energie.”

Passende training

“Ik wilde daarom graag een cursus volgen voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat werd de Rationeel Emotieve Training (RET) bij Van Harte & Lingsma. Deze training werd me bij een eerdere opleiding al aangeraden; net zoals tijdens het assessment voor het traineeship. Het doel van de RET bleek dan ook goed aan te sluiten bij wat ik nodig had: mijn belemmerende overtuigingen omzetten naar positieve gedachten en effectief gedrag.”

ABC-methode

“Tijdens de training gingen we aan de slag met verschillende theoretische modellen. Zoals de ABC-methode. Centraal in deze werkwijze stond het opschrijven van de gedachten die je had in verschillende situaties. Door ook in de praktijk bij te houden op welke momenten ik gestrest raakte, begon ik na een tijdje een patroon te herkennen. Ik ontdekte welke situaties mij triggerden en werd me ervan bewust hoe ik negatieve gedachten kon vervangen door effectieve gedachten. Deze inzichten hebben me enorm geholpen.”

Nieuw gedragspatroon

“Ook buiten de cursusdagen om werd ik met (thuiswerk)opdrachten ‘gedwongen’ om aan mijn leerdoelen te werken. Ik voerde gesprekken met mijn collega’s en leidinggevende en was daardoor bijna continu ermee bezig. Dat vond ik erg sterk aan deze training, want door het vele herhalen en doen ontwikkelde ik een nieuw gedragspatroon.”

Groepssamenstelling

“De gevarieerde samenstelling en kleinschaligheid van de groep had eveneens positieve invloed op de resultaten. Ik kreeg feedback van mensen met totaal andere achtergronden die onbevooroordeeld naar me keken. Dat zorgde voor verrassende en nuttige inzichten. Daarnaast zat iedereen er met min of meer hetzelfde ‘probleem’, waardoor je elkaar bijna automatisch hielp.”

Zelfverzekerder

“Dankzij alle theoretische kennis en het vele oefenen en reflecteren voel ik me nu zelfverzekerder. Ik kan spannende situaties beter aan en ben dan niet meer zo zenuwachtig. Ik laat meer van me afglijden, waardoor ik minder pieker en relaxter ben. Toch heb ik echt nog wel momenten dat ik in mijn oude gedrag en gedachten verval, maar omdat ik die situaties herken, kan ik sneller ingrijpen. Ik sta hierdoor makkelijker in het leven en zit dus op de goede weg.”

Laura is Trainee bij TU Delft.

Ontdek de RET