Successen vieren

Successen vieren

Regelmatig kom ik in assessments, coachtrajecten of trainingen managers tegen die met deze energievretende spiraal worstelen. Vaak nemen ze zich dan voor om ‘successen te vieren’. En regelmatig maken ze daar dan SMART afspraken met zichzelf over. Als ik me dan hardop afvraag of dat nou echt helpt om dat lege gevoel dan niet meer te hebben, krijg ik regelmatig een ‘eh….nee, eigenlijk niet’. Of een antwoord waaruit blijkt dat het vieren van het succes al een nieuwe uitdaging op zich was. Waar ze dan mee vol aan de bak gingen…

De hoe-vraag

Maar al te vaak worden dit soort thema’s met een hoe-vraag aangevlogen. Hoe moet ik m’n successen vieren? Hoe kan ik meer rust in m’n hoofd krijgen? Hoe moet ik m’n mensen beter aansturen? Hoe kan ik meer betekenisvolle doelen voor mezelf en m’n team creëren? De hoe-vraag is superbelangrijk. Die zorgt ervoor dat we een ‘gameplan’ hebben om van A naar B te komen. Zonder een tactiek geen overwinning. Het lastige is echter dat als we op het niveau van de ‘hoe’ een oplossing trachten te vinden voor het probleem (geen vervulling en verlies van energie), we in cirkels zullen blijven ontwikkelen.

De waarom-vraag

Interessanter is de waarom-vraag. Waarom ben je niet gevuld van vervulling als je X of Y bereikt heb? Waarom ben je, voordat je je er bewust van bent, weer op zoek naar een ‘nieuwe uitdaging’? Waarom ben je zo hard aan t werk? Waarom is dit überhaupt belangrijk voor je? Met andere woorden: Wat vindt je belangrijk in je(werkende) leven en hoe trouw ben je daaraan?

Antwoord op deze vragen geeft vaak meer zicht op hoe we betekenis geven aan de dingen die ons energie kosten of juist opleveren. De stelregel is dan ongeveer zo:

  1. Als we beter snappen wat we belangrijk vinden in ons werkende leven
  2. en hoe we meer zicht hebben op hoe we dat kunnen manifesteren,
  3. dan krijgen we meer energie van alle werkzaamheden die daar (hoe uitdagend of moeilijk dan ook) voor nodig zijn.

We kunnen dan wel het antwoord blijven zoeken met de hoe-vraag (2), maar het levert meer op als we helder hebben wat we eigenlijk willen doen met de plusminus 80 jaar die we hier op aarde hebben (1)!

We noemen dat purpose of bestemming: hoe meer je ’on purpose’ bent, hoe meer energie je genereert met wat je doet (3). Je bent immers je bestemming aan het waarmaken!! En ja, dan is elke dag er eentje om te vieren.

 

Niet alleen in onze trainingen maar ook in onze assessments draait het om je purpose. Meer weten? Download hieronder onze brochure.

Successen vieren
Brochure Assessments downloaden

{{ currentTab.tab_naam }}

{{ currentTab.tab_omschrijving }}
{{ field.naam }} *
Vorige

Uw gegevens worden verstuurd. Even geduld alstublieft...

Er zijn nog geen velden toegekend aan dit formulier.