De oorsprong: geloof in menselijk potentieel

De oorsprong: geloof in menselijk potentieel

Over Van Harte & Lingsma

Trainingsbureau Van Harte & Lingsma is van oorsprong een familebedrijf dat in 1985 is opgericht door Jacques van Harte en Marijke Lingsma. Deze twee sociaal pedagogen ontwikkelden hun bedrijf met hart en ziel, gefascineerd door de ontwikkelingsmogelijkheden van mensen. Tegenwoordig maakt Van Harte & Lingsma deel uit van Freia, een dynamisch netwerk van professionele opleidings- en trainingsbedrijven.

Onze visie

Missie

Het vergroten van het eigen vermogen van mensen en organisaties.

Bij Van Harte & Lingsma helpen we mensen hun verborgen potentieel te ontdekken. Zodat zij goed tot hun recht komen. Hun kennis en creativiteit beter benutten. Zich op de juiste plek weten en de organisatie versterken.

“Als dat lukt…! Dan hebben we het mooiste werk van de wereld.” – Accountmanager Martin ten Hove

Kernwaarden

Wij zijn Van Harte & Lingsma

Trainers

Catrien van Dorp
Catrien van Dorp

Trainer

Meer info

Catrien van Dorp

Trainer
"Jou laten ervaren dat je zelf aan het roer van je eigen ontwikkeling staat!"
Ik heb als kind veel gezeild en zo’n 10 jaar zomerkampen begeleid op een zeilschool. Tijdens het begeleiden en coachen van zeilinstructeurs in opleiding heb ik ervaren hoe bijzonder ik het vind om iemand zelf te laten groeien. Het motto van waaruit ik werk is dan ook: jou laten ervaren dat je zelf aan het roer van je eigen ontwikkeling staat!

Dat klinkt zo vanzelfsprekend, het roer in handen nemen. Zelf ken het goed om via omwegen mijn pad te bewandelen, vol twijfels over de te nemen route. En steeds weer ervaar ik dat wanneer ik kies voor wat ik echt wil, mijn weg zich vanzelf voor me ontvouwt. Durven en doen blijken de beste instrumenten om te navigeren.

Mijn tante was dichteres en daarmee voorbeeld voor mij omdat zij echt haar eigen koers volgde. In het voorwoord van haar verzamelbundel met gedichten van over de hele wereld over de zee ‘schonk’ zij mij het gedicht Ithaka van de Griekse dichter Kavafis. Elke keer als ik het lees vind ik het weer prachtig.

Voordat ik bij H&L kwam werken heb ik 8 jaar als HR consultant en project & change manager gewerkt. Hierin heb ik met name de relationele kant van de organisatieverandering begeleid. Bijvoorbeeld door leidinggevenden te trainen of begeleiden zodat zij de verandering met hun team kunnen maken. Nu voor Van Harte & Lingsma kan ik mijn plezier in het trainen en coachen en werkervaring mooi verbinden in o.a. de KIM/NL.

Naast mijn werk kan ik mijn energie kwijt in sport, improtheater en hechte vriendschappen. Ik woon al 24 jaar in Amsterdam, daar is natuurlijk altijd wat te doen. Maar mijn huis biedt een superplek voor ontspanning en gewoon lanterfanten. In de vakantie ben ik graag in de bergen; in de zomer om te lopen en in de winter op de ski’s. Hier ontdek ik bijvoorbeeld op toerski’s nieuwe wegen buiten de piste.


Ithaka

Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka,
wens dat de weg dan lang mag zijn,
vol wederwaardigheden, vol belevenissen.
De Kyklopen en de Laistrygonen,
de woedende Poseidon hoef je niet te vrezen,
zulke ontmoetingen zul je nooit hebben op je weg
wanneer je denken verheven blijft, verfijnd
de emotie die je hart en lijf beroert.
De Kyklopen en de Laistrygonen,
de woeste Poseidon zul je niet tegenkomen
wanneer je ze niet in je eigen geest meedraagt,
wanneer je geest hun geen gestalte voor je geeft.

Wens dat de weg dan lang mag zijn.
Dat er veel zomermorgens mogen komen
waarop je heel dankbaar, heel blij
onbekende havens zult binnenvaren;
dat je mag pleisteren in Fenicische handelssteden
om mooie dingen aan te schaffen
van parelmoer, koraal, barnsteen en ebbehout,
en opwindende geurstoffen van alle soorten,
opwindende geurstoffen zoveel je krijgen kunt;
dat je talrijke steden in Egypte aan mag doen
om veel, heel veel van de geleerden op te steken.

Blijf wel altijd denken aan Ithaka.
Daar aan te komen is je doel.
Maar overhaast de reis in geen geval.
’t is beter dat die vele jaren duurt en
je pas als oude man bij het eiland afmeert,
rijk door wat je onderweg verwierf,
zonder verwachting dat Ithaka je rijkdom schenken zal.
Ithaka schonk je de mooie reis.
Bestond het niet, dan was je nooit vertrokken.
Maar méér heeft het je niet te bieden.

En vind je het armzalig, Ithaka bedroog je niet.
Zo wijs geworden, met zoveel ervaring
Heb je al wel door waar Ithaka’s voor staan.

K.P. Kavafis
Vertaald uit het Grieks door Pieter Borghart

Chantal Vrouwenvelder
Chantal Vrouwenvelder

Trainer

Meer info

Chantal Vrouwenvelder

Trainer
"I am not what happened to me, I am what I choose to become"
In alles wat ik doe, wil ik mensen raken. Niet om ze te kwetsen, maar om ze in contact te brengen met wat hen drijft in het leven. Om ze te laten ervaren dat ze een keuze hebben; in gedrag, in levensinrichting, in wie ze zijn. Ik geloof in de kracht van verandering en de mogelijkheid die ieder van ons heeft om te worden wie je diep van binnen bent en wil zijn.

Voordat ik bij Van Harte & Lingsma kwam werken, heb ik gewerkt als adviseur/trainer Persoonlijke Effectiviteit bij een bureau dat publieke organisaties versterkt met advies, management, opleidingen en onderzoek en als trainer professionele vaardigheden op een hogeschool. Ik heb een studie Nederlands met een master Redacteur/editor afgerond aan de UU en een studie Psychologie inclusief een trainersmaster aan de UvA.

In mijn vrije tijd schrijf ik graag en geniet ik van mijn gezin, yoga, hardlopen en gezellige etentjes met vrienden.

Esther Blenk
Esther Blenk

Senior trainer

Meer info

Esther Blenk

Senior trainer
"Ieder mens wil dienen, een bijdrage leveren"

Ik geloof dat iedereen op een unieke manier kan en wil bijdragen aan zijn of haar organisatie. Leren, staat voor mij voor het ontdekken en verder ontwikkelen van die unieke bijdrage.

Leren begint voor mij bij de volledige aanvaarding van hoe het nu is. De realiteit zonder oordelen onder ogen zien en vanuit dat punt ontdekken welke verandering gewenst is en daar doelgericht aan werken.

Mijn werkwijze kenmerkt zich door nieuwsgierigheid, humor en directheid. Ik geloof dat ‘gezond’ en met plezier werken ontstaat als je hart en hoofd verbindt.

Na mijn studies Personeel & Arbeid en Organisatiesociologie heb ik als reintegratiecoach gewerkt en daarna als docent/trainer aan een Hogeschool. Sinds 2007 werk ik als trainer bij Van Harte & Lingsma. Ik  geef trainingen, coach en adviseer op het gebied van Leiderschap, Interactie en Communicatie. Daarnaast heb ik een bijzondere interesse in onderwerpen als Mindfulness en Energie/Balans.

Mijn passies zijn zingen en studeren. Daarnaast ben ik het liefst met vrienden, word ik blij van ‘roadtrips’, boeken, wandelen en koken.

Eva Hafkamp
Eva Hafkamp

Trainer

Meer info

Eva Hafkamp

Trainer
"Keep it simple!"

Je teveel zorgen maken over de weg maakt dat je soms vergeet te lopen. Uit ervaring heb ik geleerd hoe fijn het is om de dingen eenvoudig te maken en te houden.

Mijn stijl van coachen en trainen gaat over de ander letterlijk en figuurlijk in beweging brengen. Ik werk graag provocatief, dat wil zeggen met een cocktail van humor, warmte en vooral uitdaging. Ik ben dan geen zachte heelmeester en ook geen serieuze wijsgeer. Eerder een vrolijke plaaggeest. Lachen tijdens de gesprekken om zo de problemen wat lichter en eenvoudiger te maken werkt verbazingwekkend effectief. Met oprechte interesse en positiviteit stel ik prikkelende vragen, zet aan tot denken en laat het initiatief bij de ander. Ik stimuleer anderen om zichzelf te sturen.
Ik ben op mijn best als ik anderen kan helpen bij thema’s als: persoonlijk leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, bewustwording, assertiviteit, ontspanning, balans werk-prive, zelfvertrouwen, keuzes maken, levensvragen, burn-in, zingeving.

Na mijn studie orthopedagogiek ben ik in 2004 bij Van Harte & Lingsma gaan werken als coach en trainer. Ik heb mij binnen het bedrijf in de diepte en breedte ontwikkeld, onder andere door opleidingen in provocatief coachen, RET, Persoonsgericht Trainen en Groepsdynamica.

Henk van de Steege
Henk van de Steege

Senior trainer

Meer info

Henk van de Steege

Senior trainer
"Goed leiderschap vormt de sleutel tot een betere wereld"
Ik hou me met name bezig met management en leiderschapsontwikkeling op een persoonsgerichte manier. Veranderingsprocessen en de rol van leiderschap daarin hebben altijd mijn aandacht en belangstelling gehad.

Ik ben er van overtuigd dat goed leiderschap de sleutel vormt tot een betere wereld; a place to call home.
Sinds 2001 ben ik in dienst van Van Harte & Lingsma, en ontwikkelde in de afgelopen paar jaar de leergang “Meesterschap in Leiderschap”, een persoonlijke ontwikkelreis voor senior managers, high-potentials en directeuren.
In 2011 schreef ik samen met Carin Suurenbroek het boek Wat voor leider ben jij?

Voordat ik startte bij Van Harte & Lingsma studeerde ik theologie in Utrecht en Apeldoorn en was daarna als gemeentepredikant werkzaam in Papendrecht en Delft. In 1994 voltooide ik de post-HBO opleiding Management en organisatie in de non-profit sector.

 

Jop Haverkamp
Jop Haverkamp

Trainer

jop.haverkamp@h-l.nl

Meer info

Jop Haverkamp

Trainer
"Life is either a daring adventure, or nothing"

Ik zie de mens als een bron energie.

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer deze energie op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau goed stroomt, mensen het meest te geven hebben aan zichzelf en de wereld. Vaak zie ik dat mensen op één van deze niveaus geblokkeerd zijn.

Het mooiste vind ik om blokkades samen te ontdekken, te onderzoeken en te overwinnen. Zodat mensen doen wat écht bij hen past en het avontuur tegemoet treden.

Mijn werk bij Van Harte & Lingsma doe ik dan ook vol passie. Bovendien ben ik gespecialiseerd in de Acceptance and Commitment Therapie (ACT). Een methode waarbij zelfcompassie en acceptatie een belangrijke rol spelen.

Als ik niet bezig ben met trainen dan ben ik graag met vrienden, aan het wandelen door de bergen, zwemmen in buitenwater, of ben ik mijn cabaret, massage of sprekers vaardigheden aan het ontwikkelen. Daarnaast zet ik mijn vaardigheden graag in bij humanitaire rampen.

Joris van de Griendt
Joris van de Griendt

Trainer

Meer info

Joris van de Griendt

Trainer
"Lichtheid!"
In mijn trainerschap vind ik het belangrijk om mijn lichtheid in te kunnen zetten. Van de ene kant betekent dat voor mij humor: zonder humor zou ik mijn werk niet kunnen doen. Het bevordert de sfeer en het leer- en werkklimaat in een groep en helpt in het relativeren. Aan de andere kant gaat lichtheid over het helder krijgen van, of het licht schijnen op wat nu nog niet helder is. Onder andere deze twee aspecten zijn voor mij belangrijk in mijn werk.

Als ik kijk naar (persoonlijk) leiderschap, dan gaat het wat mij betreft voor een deel over bewustzijn: bewust van eigen patronen, gevoelens en gedachten en daarmee ook bewust ander gedrag kunnen inzetten, afhankelijk van wat nodig is in een situatie. Dat betekent soms ook keuzes maken die tegen gevoel ingaan, maar bv belangrijk zijn voor het team, de organisatie, of andere belangen.

Ik werk sinds 2011 bij Van Harte & Lingsma en ik herinner me nog toen ik binnen kwam, dat ik dacht en voelde: ja, hier hoor ik thuis. En dat is nog steeds zo! Lange tijd na mijn studie psychologie wist ik (nog) niet precies wat ik wilde en heb ik veel ervaring opgedaan op allerlei andere plekken. Tot ik thuis kwam bij Van Harte & Lingsma

Karin Leithuijser
Karin Leithuijser

Senior trainer

Meer info

Karin Leithuijser

Senior trainer
"Door ruimte te creëren in het denken en voelen, zodat opvattingen en patronen helder worden en acceptatie en vrijheid kan ontstaan"

Ik wil licht brengen door persoonlijke en gezamenlijke vraagstukken te belichten, samen te puzzelen en verder te brengen. Ook licht brengen in de zin van lichtheid, relativeren, de humor ergens van inzien. En het licht brengen vanuit het dieper weten, spiritualiteit, intuïtie en wijsheid. Hoofd, hart én ziel verbinden en zo bijdragen aan groei en ontwikkeling van mijzelf, aan de mensen met wie ik leef en werk en organisaties waarmee wij samen ‘de wereld’ vormen.

Mijn stijl van werken is te typeren als oordeelsvrij en intuïtief. Verbanden leggen en in perspectief zetten. Ik blijf gefascineerd en nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag “Wat speelt hier nu eigenlijk precies?”
Ik houd ervan om ruimte te creëren in het denken en voelen, zodat opvattingen en patronen helder worden en acceptatie en vrijheid kan ontstaan. Ik ben op mijn best wanneer ik anderen kan begeleiden bij persoonlijke en leiderschapsthema’s, dilemma’s, loopbaan- en levensvragen.

Het volgende gedicht van Odilia de Groot herken ik als mijn visie op mens zijn en leven:

Mens je hoeft niet groot te zijn
Niet mooi
Niet stoer
Of sterk te zijn
Niet intelligenter dan de rest
Alleen maar jezelf
Dan is het best

Je mag worden
Wie je bent
Buiten ieders verwachtingen
Zijn
En niet zijn
Zonder wie dan ook zijn verzachtingen

Je hoeft niets te presteren
Bent goed zoals je bent
Mag je eigen lesjes leren
En alles en iedereen zal er zijn
Zoals jij bent.

Buiten van Harte & Lingsma krijg ik energie van het lezen van ‘levensboeken’, het genieten van mijn gezin en vrienden, en van mijn bestuursfunctie bij Stichting Sjaki-Tari-Us, een stichting die de ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking op Bali bevordert.

Marielle Rijnberk
Marielle Rijnberk

Trainer

Meer info

Marielle Rijnberk

Trainer

Ontwikkelen gaat vaker over het toelaten van iets oorspronkelijks dan over het aanleren van iets nieuws

Werken aan ontwikkeling betekent voor mij vooral beschikking krijgen over je volle vermogens, je weer vrij gaan voelen in contact met jezelf en de ander.

Als je gaat ontdekken hoe je jezelf belemmert je volle potentieel te benutten, krijg je  hernieuwd of beter zicht op krachtbronnen, neemt je basisvertrouwen toe en leer je je energie beter managen. Mijn aanpak richt zich vooral op het ont-dekken van patronen en het versterken van autonomie. Ik laat me daarbij graag inspireren door inzichten uit de Transactionele Analyse. Mijn stijl is nieuwsgierig, liefdevol en licht.

Binnen H & L begeleid ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en vragen rondom balans en zingeving.

Voor ik bij H & L ging werken, werkte ik als manager bij een grote uitzendorganisatie.

Naast ‘werk’ krijg ik energie van muziek, hardlopen en het strand.

Marlise Huijzer
Marlise Huijzer

Trainer

Meer info

Marlise Huijzer

Trainer
"Volg geen pad. Volg je eigen voetstappen. Je pad ontstaat vanzelf!"

Naar jezelf kijken vraagt voor mij om een veilige sfeer, openheid en een kritische houding om de diepte in te kunnen gaan. Dat is hoe mijn trainersstijl zich kenmerkt, met een gepaste dosis humor zonder pijn uit de weg te gaan. Ik ben geïnteresseerd in wat mensen drijft en ben zelf gedreven om bij te dragen aan de ontwikkeling van anderen. Dat doe ik met enthousiasme en een aanstekelijke energie.

Vanuit mijn achtergrond in de sociale wetenschappen bekijk en begeleid ik individuele ontwikkelingsprocessen en groepen. Ik heb ervaring met het trainen en begeleiden van verschillende doelgroepen onder andere ministeries en overheidsinstanties, bedrijven, jongerenorganisaties, medezeggenschapsorganen en vele gemeenteraden. Eerder werkte ik als trainer voor Debat.NL en was zelfstandig trainer op het gebied van presentatie, communicatie en overtuigingskracht. Daarnaast werkte ik bij verschillende organisaties en verenigingen als leidinggevende, medewerker en adviseur.

Bij Van Harte & Lingsma voel ik mij thuis, ik ervaar de ruimte om te leren en mijzelf en anderen te blijven uitdagen. Naast mijn werkzaamheden als trainer, geniet ik van het zingen in mijn koor, zeil ik graag en vind ik het heerlijk om lange wandelingen te maken.

Rénoud Kroeze
Rénoud Kroeze

Senior trainer

Meer info

Rénoud Kroeze

Senior trainer
"Je eigen antwoorden vinden. Dat is voor mij het allerbelangrijkste"
Het talent van mensen de ruimte geven, dat is wat me drijft. In mijn trainingen prikkel ik mensen om het beste uit zichzelf te halen, op een scherpe, betrokken en zorgvuldige manier.

Ik help deelnemers om hun eigen antwoorden te vinden. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Als het aankomt op leiderschap zit dat vaak in het verbinden van hart en hun hoofd.
Als je daar met een aanpakkersmentaliteit aan gaat werken, gecombineerd met sensitiviteit en creativiteit, komen mensen echt tot hun recht.

Naast mijn werk als trainer ben ik deeltijd-student op de kunstacademie, waar ik mijn passie voor expressie kan ontwikkelen.

Vivian Bastiaensen
Vivian Bastiaensen

Trainer

Meer info

Vivian Bastiaensen

Trainer
"Ik geloof dat mensen leren en ontwikkelen door met mildheid en compassie naar zichzelf te kijken"
Ik geloof in onbegrensde mogelijkheden van mensen. Daarom werk ik graag aan het meer humaan maken van organisaties. Ik ben er van overtuigd dat dat voor mens, organisatie en maatschappij een betere toekomst brengt. In mijn werkwijze ben ik nuchter en direct.

Tegelijk geloof ik dat mensen het beste leren wanneer ze met mildheid en compassie naar zichzelf en anderen kijken. Daarbij houd ik van een dosis humor en blijf ik graag spelen op het werk. Of ik nu train of coach, ruimte genereren voor diversiteit en eigenheid is een belangrijke drijfveer. Want eigenheid wekt bezieling en diversiteit brengt inspiratie. Dat maakt nieuwe mogelijkheden en talenten zichtbaar.

Bij Van Harte & Lingsma train en coach ik op het gebied van adviseren, leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en mindfulness.

Voordat ik bij van Harte & Lingsma in dienst trad heb ik gewerkt als communicatietrainer, (trainings)acteur en theatermaker.
Buiten werk krijg ik energie van mijn familie, vrienden, natuur, lekker eten, spelen, muziek maken.

Een gedicht dat mij steeds weer inspireert:

Take the first step.
Not the second
not the third,
Take the first
Step

Associé trainers

Bas Wiegmans
Bas Wiegmans

Associé trainer

Bas Wiegmans

Associé trainer
Ivo Callens
Ivo Callens

Associé trainer

Ivo Callens

Associé trainer
Jacquelijne Constant
Jacquelijne Constant

Associé trainer

Jacquelijne Constant

Associé trainer
Jet Holshuijsen
Jet Holshuijsen

Associé trainer & coach

Meer info

Jet Holshuijsen

Associé trainer & coach
"Het leven is een voortdurend leerproces waarin ieder eigenaar is van zijn eigen ontwikkelpad"
Ik begeleid individuen en organisaties in diverse sectoren op gebied van leiderschapsvraagstukken en veranderingstrajecten. Mijn kracht ligt in het zichtbaar en bespreekbaar maken van de kern van vraagstukken en deze te vertalen naar concrete verander- en leerinterventies.

Als begeleider schakel ik tussen rollen van adviseur, trainer en coach. Met aandacht, scherpte in waarneming, humor, diepgang en betrokkenheid zet ik mensen op het spoor van hun eigen mogelijkheden en inspiratie. Daarbij kenmerkt mijn stijl zich naast hartelijk en betrokken als direct en praktisch waarbij ik de confrontatie niet schuw.
In mijn visie is het leven een voortdurend leerproces dat telkens uitdagingen biedt om (bewuste) keuzes te maken. Een voortdurend leerproces waarin ieder eigenaar is van zijn eigen wijsheid en ontwikkelpad.

Achtergrond en ontwikkeling

Ik ben mijn loopbaan gestart als fysiotherapeut. Een vak waarin persoonlijk contact, stilstand en beweging thema’s zijn die in mijn huidige werk nog steeds actueel zijn.
In 1996 heb ik mij – na een veelzijdig palet van opleidingen – als zelfstandig coach gevestigd, totdat ik meer trainingsvragen kreeg en ik van 2008 tot 2017 bij Van Harte & Lingsma mijn vakmanschap kon ontwikkelen. Hier leerde ik persoonsgericht werken aan leiderschap, ingebed in groepsdynamische en systemische interventies.
Een bijzondere ervaring in de wildernis van Zuid-Afrika bracht mij ertoe om in 2014 naast mijn werk bij Van harte & Lingsma Nature At Work op te richten. Met Nature At Work neem ik professionals mee op trail om zich ten diepste met zichzelf te verbinden in de weergaloze context van de Zuid-Afrikaanse wildernis.

Huidige werkcontext

Vanaf januari 2017 heb ik de stap gezet naar zelfstandig ondernemerschap. Met Nature At Work begeleid ik individuen en organisaties in diverse sectoren op gebied van leiderschapsvraagstukken en veranderingstrajecten. Daarbij is een leiderschapstrail in Zuid-Afrika één van de opties.
Ik ben zeer dankbaar om als associé met Van Harte &Lingsma verbonden te zijn. Leukere, kundigere en liefdevollere collega’s kan een mens zich niet wensen.

Buiten werk krijg ik energie van een goed gesprek en lachen met mijn kinderen en vrienden. Wandelen, varen, sporten in de natuur geeft mij bergen energie. Museumbezoek, maar ook het zelf maken van kunst is voeding voor mijn ziel. Films, literatuur en de dagelijkse gebeurtenissen in de wereld om mij heen houden mij wakker en scherp.

Judith van Zelm van Eldik
Judith van Zelm van Eldik

Associé Trainer

Meer info

Judith van Zelm van Eldik

Associé Trainer
"Spelen = leren = vrijheid"
Ik speel dus ik besta! Ik leef om te spelen, ik speel om te leven. Dat doe ik graag sámen met andere mensen. Om zin te geven. Om te begrijpen. Om te leren. Mensen met hun eigen en elkaars verhaal verbinden. Mensen raken. Samen schoonheid ervaren en voelen wat belangrijk is. Waar het om gaat. En helpen om de patronen te leren zien die dat enerzijds in de weg staan en anderzijds die het mogelijk maken. Om uiteindelijk vrijheid te ervaren en de wereld een stukje mooier te maken.

In mijn rol als accountmanager en leeradviseur zet ik het spelen en leren in om samen met mijn relaties tot oplossingen te komen waardoor de mensen binnen hun organisaties zich sterker voelen en de vrijheid ervaren om verder te komen.

Mijn hele leven ben ik al geboeid door leren. De opwinding van nieuwe kennis tot me nemen, struinen in bibliotheken en fantaseren over alles wat er te lezen is, nieuwe vaardigheden leren en zo mijn mogelijkheden uitbreiden. Dingen uitproberen, proeven, ervaren. Heerlijk. Leren is nieuwe mogelijkheden ontdekken en afscheid nemen van oude patronen.
Mijn kwaliteiten zijn: creativiteit, enthousiasme, eerlijkheid, zorgvuldigheid, nieuwsgierigheid, directheid.

Mijn ervaring
Ik heb onderwijskunde gestudeerd, met een specialisatie onderwijs in ontwikkelingslanden. Mijn stages in Zimbabwe en bij de Wereldbank hebben veel indruk gemaakt op wat er mogelijk is als je investeert in leren en mensen daar de tools voor geeft.

Na mijn afstuderen ben ik mij gaan richten op leren en ontwikkelen van mensen en organisaties. Persoonlijke ontwikkeling, communicatie en interactie hebben mijn focus. Waarom doen mensen zoals ze doen, wat is hun verhaal, wat is hun verlangen en hoe geven ze dat vorm?

Naast leren en ontwikkelen heb ik veel op de planken gestaan en nu nog. Muziektheater en improvisatietheater hebben mijn passie.

Ook krijg ik energie van:
Verbinden en raken – Schoonheid ervaren – Mijn twee lieve dochtertjes en hun eerste stappen in deze wereld – Zeilen met onze zeeschouw – Kleding maken met wol en stof

Leontien Kramer
Leontien Kramer

Associé trainer

Leontien Kramer

Associé trainer
Marcel Stolk
Marcel Stolk

Associé trainer

Marcel Stolk

Associé trainer
Roos Hamming
Roos Hamming

Associé Trainer

Roos Hamming

Associé Trainer
Myriam Emmen
Myriam Emmen

Associé trainer

Meer info

Myriam Emmen

Associé trainer
"De weg naar binnen is boeiender is dan managen en controleren van je omgeving. Resultaat is een sterk persoonlijk leiderschap"

Van jongs af aan heb ik al een diepe wens een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Ik geniet ervan anderen bewust te maken dat de wereld om hen heen een weerspiegeling is van wie ze zijn en waar ze staan. Ik geloof dat een groeiende verantwoordelijkheid steeds meer de ruimte creëert om het leven te leiden zoals jij dat wilt. Controle maakt plaats voor ruimte en inspiratie. Liefde, compassie, integriteit, authenticiteit, passie, flexibiliteit en in connectie zijn in het Hier en Nu zijn ingrediënten om te groeien in bewustzijn en steeds meer perspectieven in te kunnen nemen.

Werkervaring
Ik werk 26 jaar als trainer/begeleider en coach van ontwikkelprocessen bij  organisaties, teams en individuen. Ben geïnteresseerd in de (persoonlijke) ontwikkeling in de context van organisatieontwikkeling. Mijn doelgroep is altijd Directie, Management en Senior Adviseurs geweest. Ik heb zowel nationaal als met diverse ‘internationale ‘individuen, teams en organisaties mogen werken op het gebied van persoonlijke-, team- & leiderschapsontwikkeling.

Waarom ben/wil je verbonden zijn aan H&L?
Van Harte en Lingsma past wat betreft Visie, Waarden en manier van werken. Ik geniet van het samenwerken en –ontwikkelen met vakgenoten die de vraag: ‘Doe je wat je wil en wil je wat je doet?’ net als ik volmondig met ‘Ja’ beantwoorden.

Mijn achtergrond
Van origine opgeleid als dramatherapeut. Een postacademische studie in 1989/1990 tot trainer/adviseur in het bedrijfsleven. Ik heb naast mijn officiële opleiding in NLP, RET, Sioo,Orange en Green Belt, Coachopleiding(en), Biografie en Avatar gevolgd. Blijvend leren vind ik noodzakelijk om te blijven groeien als professional en als mens. 

Naast mijn werk
36 jaar geleden verhuisd van Brabant naar Amsterdam. Verliefd geworden op deze stad en die liefde heb ik overgedragen op mijn twee dochters (uit ’98 en ’01). Amsterdam staat voor mij voor directheid, echtheid, tolerantie, schoonheid, romantiek, veelzijdigheid, multiculturele samenleving en afwisseling. Het is nooit saai en vaak ‘net even anders’. 
In mijn vrije tijd ben ik graag samen met mijn gezin: samen eten, praten, leren, lachen en reisjes maken.

Christel Langejan
Christel Langejan

Associé trainer

Meer info

Christel Langejan

Associé trainer

Zelf de regie over je loopbaan nemen; je zelfkennis verrijken en je keuzemogelijkheden vergroten.

Ik ben een toegewijde, creatieve en nuchtere loopbaancoach en loopbaantrainer. Ik ben Psycholoog NIP, NOLOC en Heart Math gecertificeerd. Ik werk vanuit BINK36, een creatieve hotspot in Den Haag waar mijn LoopbaanStudio is gevestigd. Ik begeleid professionals bij de ontwikkeling van hun loopbaan en ontwerp en geef diverse in-company loopbaantrainingen. Ik werk met liefde voor en met Van Harte & Lingsma sinds 1987.

Mijn persoonlijke missie is professionals versterken in hun zelfbewustzijn om zo hun talenten te ontplooien. Mijn begeleiding is gericht op opdoen van zelfkennis: ontdekken van talenten en drijfveren en ook hoe je jezelf tegenwerkt of aan je eigen gevoel voorbijgaat. Ik gebruik creativiteit om mensen te laten dromen over wat ze willen doen in hun leven, wat ze willen bijdragen aan de wereld. Deze inspiratie zetten we om in doelen en acties. Loopbaanbegeleiding zet je in beweging, maakt keuzes die echt bij je passen en je presenteert jezelf authentiek. Om ook vooral weer nuchter en concreet aan de slag te gaan en stap voor stap je loopbaan in beweging zetten en houden. Dat is waar ik goed in ben; complexe zaken simpel maken, de vinger op de ‘zere plek’ leggen, nieuwe inzichten opdoen.

Natasja Hoex
Natasja Hoex

Associé trainer

Natasja Hoex

Associé trainer
Otto van der Vorm
Otto van der Vorm

Associé trainer

Otto van der Vorm

Associé trainer
Paul van Toledo
Paul van Toledo

Associé Trainer

Meer info

Paul van Toledo

Associé Trainer
"Leven én leren met aandacht … zodat je tot bloei kan komen!"

Als senior trainer, coach & procesbegeleider creëer ik vooral de ruimte om individuen, teams & organisaties in hun échte authentieke kracht te zetten. Als mensen zichzelf en hun collega’s in hun goedheid gaan zien en elkaar hierin gaan ontmoeten, dan blijken veel zaken als vanzelf te gaan. Ik vind het elke keer weer prachtig om de barrières te slechten die dit verhinderen!

Klanten vragen mij om met hen te werken aan:

  • Leiderschapsontwikkeling, vaak gecombineerd met (management)teamontwikkeling;
  • Mindfulness op het werk; leren om de kracht van aandacht & ‘niet-oordelen’ te gebruiken;
  • Persoonlijke coaching, om zelf weer los te komen van waarin je vast gelopen bent.

Met als resultaat: meer zelfsturing, authentieke keuzes & gemakkelijker resultaat behalen.

Verbonden met Van Harte & Lingsma

Na zeven jaren in vaste dienst blijf ik als associé graag verbonden met vH&L, omdat we elkaar vinden in het geloof in het potentieel van mensen, en de persoonsgerichte werkwijze vanuit liefde, lef en leiderschap. Maar bovenal omdat vH&L een club van bevlogen professionals is, waarmee het fantastisch bouwen is met een grote diversiteit aan klanten.

Mijn ervaring

Na mijn studie Hogere Hotelschool in Scheveningen heb ik diverse managementfuncties bekleed. In 2001 maakte ik een carrière-switch; ik werd trainer / coach, vanuit een ontdekte passie om mezelf en anderen steeds tot groei en bloei te laten komen. Ik heb studies afgerond in de Gestalt- en Boeddhistische Psychologie. Vanaf 2004 werkte ik 3 jaar op het hoofdkantoor van USG People in Almere; ik gaf hier commerciële, team- en managementtrainingen. Vanaf 2007 ben ik bij Van Harte & Lingsma in vaste dienst gaan werken. Sinds 2013 ben ik als associé verbonden bij Van Harte & Lingsma. De afgelopen jaren heb ik veel KIM(NL) trainingen verzorgd, en heb ik diverse grote in-company maatwerkprojecten begeleid (o.a. leiderschapsontwikkeling bij Ahold).

Bij Van Harte & Lingsma heb ik de training Mindfulness @ Work en de retraite Mindful Leiderschap ontwikkeld.

Edwin Zoetemeijer
Edwin Zoetemeijer

Associé trainer

Edwin Zoetemeijer

Associé trainer
René Huurdeman
René Huurdeman

Associé trainer

Meer info

René Huurdeman

Associé trainer
"Persoonlijke ontwikkeling leidt tot teamontwikkeling leidt tot organisatieontwikkeling"

Als trainer en teamcoach begeleid ik professionals, leidinggevenden, teams en organisaties in hun ontwikkeling. De afgelopen jaren ontwikkelde en verzorgde ik diverse MD en Talent programma’s met en voor diverse opdrachtgevers.

De programma’s zijn zo ontwikkeld dat de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers altijd bijdraagt aan de doelen en resultaten van de organisatie, zowel op korte als op lange termijn. Immers; persoonlijke ontwikkeling leidt tot teamontwikkeling, leidt tot organisatieontwikkeling. 
Een belangrijk onderdeel is het bevorderen van (persoonlijk) leiderschap. Hoe zorg ik dat ik antwoorden vind op wat de situatie van me vraagt? En hoe blijf ik samen met anderen op koers, ook bij tegenslag, zodat ik samen met anderen doelen kan realiseren en talenten weet te benutten?

Mijn aanpak kenmerkt zich door gelijkwaardigheid, vertrouwen, eenvoud, confrontatie, plezier en vindingrijkheid. 
 
Mijn ervaring in het begeleiden van leidinggevenden zit in de open H&L-trainingen KIM en KIM/NL en daarnaast incompany leiderschapsprogramma’s bij oa Heineken, KPN (incompany Kim voor high potentials), PON (incompany KIM/NL), Rijkswaterstaat en PWC.

Roger Kramer
Roger Kramer

Associé trainer

Roger Kramer

Associé trainer
Roland Hanegraaf
Roland Hanegraaf

Associé trainer

Meer info

Roland Hanegraaf

Associé trainer
"Mijn werk gaat over het creëren van een leer- en werkcontext, waardoor gewone mensen zoals jij en ik samen buitengewone prestaties kunnen leveren"

Ik help organisaties met het oplossen van lastige vraagstukken, door het beter leren benutten van de aanwezige ervaringskennis. Ervaringskennis is de persoonsgebonden, intuïtieve en door diepgaande praktijkervaring gewortelde kennis, die van vitaal belang is voor de organisatie. Die zit in hoofd, hart en handen van de mensen en is niet beschikbaar via handboeken, procedures of internet. De kunst is niet om harder te werken, maar slimmer en met meer plezier. Ervaringskennis gaat stromen als mensen in beweging komen, elkaar opzoeken en zin hebben in samenwerken.

Band met Van Harte & Lingsma
Ik heb hier een decennium lang met plezier gewerkt. Waar elders vind je een bedrijf dat liefde als kernwaarde en een hart als logo heeft? 
Niet met het hoofd in de wolken, maar met beide benen op de grond. Sleutelwoord is experimenteren: zet een eerste stap om van te leren. En doe alles wat je doet met hart en ziel. 
 
Ervaring
Ik ben organisatieadviseur en -trainer met een management achtergrond en meer dan vijfentwintig jaar voortgaande ervaring met leiderschaps- en managementvraagstukken. Gemotiveerd door organisatieopgaven op het gebied van continu leren en verbeteren, het ontwikkelen van duurzame professionele werkrelaties en teamwerk, altijd met de focus op het leveren van klantwaarde. Werkend vanuit systeembewustzijn en sturend op eigenaarschap en zelforganisatie.

Vincent van Harte
Vincent van Harte

Associé trainer

Vincent van Harte

Associé trainer

Medewerkers

Bert de Groot
Bert de Groot

Adviseur assessments

Bert de Groot

Adviseur assessments
Danny van der Schoor
Danny van der Schoor

Manager trainers

Meer info

Danny van der Schoor

Manager trainers
"Ik zie mensen voor wie ze zijn"
M’n expertise zit op het snijvlak van leiderschapsontwikkeling en assessments. Voor klanten ben ik op zoek naar mogelijkheden die ervoor zorgen dat mensen, gekoppeld aan de taken die zij te doen hebben, volledig tot hun recht komen.

Vaak met compassie, maar altijd met de nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt, zoek ik naar wat er aan wijsheid te brengen en te halen valt. Wat ik daarmee wil bereiken is een liefdevollere en leukere wereld voor mij en de mensen om mij heen. Dat is belangrijk voor mij: Het idee dat ik, door dit werk op onze manier uit te voeren, een daadwerkelijke bijdrage daaraan lever. Een mengeling van Oost en West, van spiritualiteit en harde wetenschap, van waarden en business. En heel veel plezier. Zeg nou zelf, wie wil nou niet zo werken?!

Voordat ik bij H&L kwam werken:

2008-heden Van Harte & Lingsma Management & Organisatie BV te Oegstgeest – Senior Adviseur
2004-2008 Van Harte & Lingsma Management & Organisatie BV te Oegstgeest – Adviseur
2002-2004 Valkenbosch Consultancy – Adviseur/Trainer
2000-2002 Instituut Werving en Selectie Politie – Selectie adviseur
Psychologie gestudeerd in Leiden en Utrecht

Ik krijg energie van:

Eten, drinken, familie en vrienden.

Denise Straver
Denise Straver

Planner

Denise Straver

Planner
Diane Eikelboom
Diane Eikelboom

Manager Projectbureau

Diane Eikelboom

Manager Projectbureau
Ellen van Geene-Wijnand
Ellen van Geene-Wijnand

Manager Open Trainingen

Ellen van Geene-Wijnand

Manager Open Trainingen
Erika Zeulevoet
Erika Zeulevoet

Manager trainers

Meer info

Erika Zeulevoet

Manager trainers
"Wees jezelf, want dat is goed genoeg"

Mensen helpen ontwikkelen, enthousiasmeren, een spiegel voorhouden en confronteren waar dat nodig is: als manager geef ik medewerkers richting en vertrouwen in hun eigen kunnen. Ik stuur op teamontwikkeling en breng een team zo naar een hoger niveau. Dit alles altijd vanuit een duidelijke stip op de horizon, heldere doelen en een plan van aanpak. Uiteraard aansluitend bij de strategie en doelen van de organisatie en bij de ontwikkelingen in de markt.

Als adviseur bij H&L ben ik verantwoordelijk voor de assessments. Ik maak zaken graag concreet en kloppend. Zodra ik het idee heb dat er iets ‘rammelt’, wil ik het snappen om het vervolgens te kunnen managen. Geeft altijd weer dat opgeruimde gevoel. Ik koppel dromen aan ideeën en ideeën aan taken en taken aan resultaten. In die zin maak ik dromen waar. Waarom dit werk voor mij belangrijk is, komt voort uit mijn behoefte aan een gevoel om samen met mijn collega’s ‘er te voor gaan’ en ‘er voor te gaan staan’. Wellicht heeft het met mijn Rotterdamse achtergrond te maken. Wees jezelf, want dat is goed genoeg. Dat geldt voor mijn collega’s, maar ook voor de deelnemers van de assessments. Dat is ook waarom ik zo verbonden ben aan de missie van ons werk: Mensen zien voor wie we zijn.

Naast mijn werk bij Van Harte & Lingsma ben ik tutor bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tot 2008 werkte ik als teammanager en adviseur Assessments bij Valkenbosch Consultancy te Gouda. Buiten mijn werk krijg ik energie van sociale activiteiten met familie en vrienden, oriëntaals dansen, turnen, film kijken en stedentrips maken.

Manuela Booman
Manuela Booman

Marketing

Manuela Booman

Marketing
Marlies Timmerman
Marlies Timmerman

Directeur

Meer info

Marlies Timmerman

Directeur
Elke dag ben ik gefascineerd door menselijk gedrag: wat maakt dat mensen doen wat ze doen? Zijn ze zich daar bewust van? Hoe ontwikkelt hun gedrag zich? En vooral: hoe verhoudt die ontwikkeling zich tot de organisatiecontext?

Organisaties zijn systemen waar mensen samenkomen en samenwerken, met hun gedrag. Om zichzelf van een duurzame toekomst te garanderen dienen organisaties in te spelen op de wensen en eisen van de huidige tijd. Wat vraagt dit van hun systeem? Hoe opereren hun leiders? Welk effect heeft dat op het gedrag van mensen?

Daarbij ga ik er vanuit dat de intentie van het gedrag goed is; ooit was het het beste wat je in huis had. Maar als de context verandert, kunnen mensen dan zelf ook ontwikkelen en nieuw gedrag vertonen?

Als directeur ben ik continu op zoek hoe we onze klanten optimaal kunnen bedienen vanuit de kracht van onze mensen. Want die kracht vormt de kracht van onze organisatie.

 

Martin ten Hove
Martin ten Hove

Accountmanager Open Trainingen

Meer info

Martin ten Hove

Accountmanager Open Trainingen
Be the change you want to see in the world
Gesprekken met organisaties en mensen die het lef hebben om zichzelf een spiegel voor te houden en te werken aan hun eigen ontwikkeling. Dat is iets waar ik altijd enorm veel plezier aan beleef en energie uithaal. Om zo samen te kijken welke van onze trainingen het beste aansluiten bij hun gewenste leerdoelen. Als accountmanager voel ik me bevoorrecht om met klanten te mogen werken aan het versterken van het persoonlijk leiderschap van mensen/medewerkers.

Voordat ik bij Van Harte & Lingsma kwam werken heb ik 11 jaar als studieadviseur bij AOG School of Management gewerkt. Als verantwoordelijke voor een aantal leergangen heb ik hier vele mensen verder mogen helpen bij hun persoonlijke leervraag. Deze persoonsgerichte ervaring zet ik nu bij Van Harte & Lingsma in om organisaties weer een stap verder te brengen in groei en ontwikkeling.

In mijn vrije tijd kan ik erg genieten van het volgen van vele sporten, waaronder tennis en wielrennen. Vooral de passie en inzet van sporters vind ik erg mooi om te zien. Blijvend met zichzelf aan de slag om net weer dat tikkeltje beter te worden. Zelf krijg ik erg veel energie van een heerlijke zondagochtendloop door de bossen van Purmerend. Heerlijk mijn hoofd leegmaken en genieten van alles wat de natuur te bieden heeft!

Peter Driessen
Peter Driessen

Sales & Advies

Meer info

Peter Driessen

Sales & Advies

Develop and live your life

Binnen van Harte & Lingsma houd ik me bezig met sales & advies. Vanuit de gesprekken die ik voer, blijkt dat veel mensen informatie downloaden van onze website omdat ze vragen hebben over opleidingsmogelijkheden voor hen zelf of voor een collega, of iets gehoord hebben over onze trainingen. Gaat het om uitgebreidere vragen over teams of organisaties, dan kan ik helpen met het opzetten van afspraken op locatie zodat men snel specifieker weet wat wel of niet mogelijk is bij bepaalde opleidingswensen. Daarnaast adviseer ik individueel geïnteresseerden met opleidingswensen, die zich aan het oriënteren zijn maar het soms lastig vinden om de juiste keuze te maken uit het woud van opleidingen en trainingen. En dat geeft mij echt plezier in mijn werk.

Persoonlijk streef ik naar optimale conditie door te sporten, probeer ik met regelmaat la Cucina Italiana uit, de juiste aandelen uit de markt te halen en geniet ik van het leven en mijn gezin.

Antoinette Burghout
Antoinette Burghout

Controller

Antoinette Burghout

Controller

Deelnemers vertellen

Bel mij terug