De oorsprong: geloof in menselijk potentieel

De oorsprong: geloof in menselijk potentieel

Over Van Harte & Lingsma

Trainingsbureau Van Harte & Lingsma is van oorsprong een familiebedrijf dat in 1985 is opgericht door Jacques van Harte en Marijke Lingsma. Deze twee sociaal pedagogen ontwikkelden hun bedrijf met hart en ziel, gefascineerd door de ontwikkelingsmogelijkheden van mensen. Tegenwoordig maakt Van Harte & Lingsma deel uit van Freia, een dynamisch netwerk van professionele opleidings- en trainingsbedrijven.

Onze visie

Missie

Het vergroten van het eigen vermogen van mensen en organisaties.

Bij Van Harte & Lingsma helpen we mensen hun verborgen potentieel te ontdekken. Zodat zij goed tot hun recht komen. Hun kennis en creativiteit beter benutten. Zich op de juiste plek weten en de organisatie versterken.

“Als dat lukt…! Dan hebben we het mooiste werk van de wereld.” – Accountmanager Martin ten Hove

Kernwaarden

Wij zijn Van Harte & Lingsma

Trainers

Daan van Hegelsom
Daan van Hegelsom

Trainer

Daan van Hegelsom

Trainer
Danny van der Schoor
Danny van der Schoor

Senior trainer / assessments

Meer info

Danny van der Schoor

Senior trainer / assessments
"Ik zie mensen voor wie ze zijn."

OK, Wellicht is die uitspraak een net iets te grote broek voor wat ik aan wijsheid in huis heb. Maar toch. Ieder mens is wie die is in relatie tot zijn omgeving. Wat mij van kinds af aan zo intrigeert, is hoe die twee dingen zich tot elkaar verhouden. Waarom gedraagt iemand zich zoals hij/ zij doet? En wat zegt dat over wie iemand is en waar iemand naar verlangt?

Wat mij in ons werk zo raakt, is dat als deelnemers zichzelf die vragen stellen, ze tot nieuwe antwoorden kunnen komen. Als ze zich opeens weer herinneren wat echt van belang is in hun leven, en daar verantwoordelijkheid voor nemen, dan komt er veel energie vrij die leidt tot een mooiere liefdevollere wereld. Om met hen die vragen te stellen en op zoek te gaan naar antwoorden vind ik eervol en prachtig werk.

Als selectie adviseur bij de Politie en als trainer/consultant voor Valkenbosch Consultancy stelde ik al veelvuldig die vragen. Bij H&L ben ik  werkzaam sinds 2008. In de trainerszaal, assessment en ook in het MT steeds weer op zoek naar de weg die leidt tot nog meer weten en nog meer wijsheid. Verder houd ik erg van lekker eten en drinken, is familie een belangrijke waarde en geniet ik van de mooie en vriendschappen die ik heb.

Esther Blenk
Esther Blenk

Senior trainer

Meer info

Esther Blenk

Senior trainer
"Ieder mens wil dienen, een bijdrage leveren."

Ik geloof dat iedereen op een unieke manier kan en wil bijdragen (aan zijn of haar organisatie). Leren, staat voor mij voor het ontdekken en verder ontwikkelen van die unieke bijdrage.

Leren begint voor mij bij de volledige aanvaarding van hoe het nu is. De realiteit zonder oordelen onder ogen zien en vanuit dat punt ontdekken welke verandering gewenst is en daar doelgericht aan werken. Mijn werkwijze kenmerkt zich door nieuwsgierigheid, humor en directheid. Ik geloof dat ‘gezond’ en met plezier werken ontstaat als je hart en hoofd verbindt.

Ik heb Human Resource Management en Organisatiesociologie gestudeerd. Daarna heb ik als re-integratiecoach gewerkt en als docent/trainer aan een Hogeschool. Sinds 2007 werk ik als trainer bij Van Harte & Lingsma. Ik  verzorg en ontwikkel trainingen op het gebied van leiderschap, adviesvaardigheden en mindfulness/balans. Daarnaast coach ik collega trainers. Naast mijn werk ben ik graag in de natuur, spreek ik veel af met vrienden, word ik blij van ‘roadtrips’, boeken, muziek, zingen en  koken.

Jeroen van Wijngaarden
Jeroen van Wijngaarden

Trainer

Meer info

Jeroen van Wijngaarden

Trainer

Leiderschap betekent voor mij het starten van bewegingen om leven en werken leuker, zinvoller en beter te maken. Leven vanuit leiderschap maakt volgens mij de wereld een fijnere plaats. De wereld is chaos en groeit. Niets is ooit af. Gelukkig maar. We zijn een permanent experiment, dat vind ik een bemoedigende gedachte. Voor groei heb ik bewustwording nodig van de patronen in mij en in de wereld om mij heen. Tevens heb ik de tegenhanger van bewustzijn nodig: nog meer durven vertrouwen op het gevoel en de intuïtie van het “nu”. Zo maak ik de verbindingen met mijzelf en de wereld rijker en wordt het leven steeds meer leven. In al mijn trainingen streef ik na iemands draagkracht te vergoten en eigenwaarde te versterken. Daarbij is het lijf leidend en niet het hoofd. Het lichaam leert onbewuste patronen van handelen en denken. Een duurzame verandering kan volgens mij alleen ontstaan, als niet alleen het hoofd, maar ook het lichaam iets nieuws leert. Het lijf is immers altijd het voertuig dat het gewilde ook uit moet voeren. In een training of coaching werk ik daarom graag met leerformats die tegelijk de cognitie, het gevoel als ook het lichaam aanspreken. Ik noem dat body-learning. Deelnemers die dit kwetsbare proces aan willen gaan, begeleid ik met humor, liefde en bovenal bewondering voor hun moed.

 

Joris van de Griendt
Joris van de Griendt

Trainer

Meer info

Joris van de Griendt

Trainer
“Vergeet in het donker niet, wat je in het licht hebt geleerd."

In mijn trainerschap vind ik het belangrijk om mijn lichtheid in te kunnen zetten. Dat gaat voor mij van de ene kant over humor; zonder humor zou ik mijn werk niet kunnen doen. Humor bevordert de sfeer en het leer- en werkklimaat in een groep en helpt in het relativeren. Aan de andere kant gaat lichtheid over het helder krijgen van, of het licht schijnen op wat nu nog niet helder is. Onder andere deze twee aspecten zijn voor mij belangrijk in mijn werk.

(Persoonlijk) leiderschap gaat wat mij betreft voor een deel over bewustzijn: bewust van eigen patronen, gevoelens en gedachten en daarmee ook bewust ander gedrag kunnen inzetten, afhankelijk van wat nodig is in een situatie. Dat betekent soms ook keuzes maken die tegen gevoel ingaan, maar bijvoorbeeld belangrijk zijn voor het team of de organisatie.

Ik werk sinds 2011 bij Van Harte & Lingsma en ik herinner me de eerste keer nog dat ik binnenkwam en dacht en voelde: ja, hier ben ik thuis. En dat is nog steeds zo! Lange tijd na mijn studie psychologie wist ik (nog) niet precies wat ik wilde en heb ik veel ervaring opgedaan op allerlei andere plekken. Tot ik mijn plek vond bij Van Harte & Lingsma.

Sabine van Dijk – Krikke
Sabine van Dijk – Krikke

Trainer

Meer info

Sabine van Dijk – Krikke

Trainer
“Stilstaan om verder te komen”

We hebben het soms zo druk, dat we onszelf voorbij rennen. Dan zijn we niet opmerkzaam voor de signalen van anderen of van onszelf. (Persoonlijk) leiderschap gaat voor mij over opmerkzaamheid van signalen, over weten wat je beweegt of stopt. En om daar bewuste keuzes in te maken. Eerst stilstaan bij wat er in je hoofd, je hart, in je lijf én bij de ander op te merken is. Om vervolgens de stappen te zetten in de richting die jij kiest. Dat proces is een hele ontwikkeling die ik maar wat graag als trainer begeleid. Ik geloof namelijk dat die stappen ons dichter bij onszelf en dichter bij elkaar brengen. En daar wordt de wereld mooier van.

Plezier in ontwikkeling vind ik belangrijk en tegelijkertijd is het net zo waardevol om wat ongemak in die ontwikkeling te ervaren. Pas door het écht te voelen, kun je het loslaten. Veiligheid is daarvoor een belangrijke waarde. Mijn stijl van trainen kenmerkt zich door lichtheid en warmte. En een emmer vol enthousiasme!

Voordat ik bij Van Harte & Lingsma kwam werken heb ik 18 jaar als leidinggevende gewerkt in diverse contexten. De laatste vier jaar werkte ik als directeur van een middelgrote welzijnsorganisatie. Wat ik daaruit meeneem? Hoe belangrijk KPI’s of targets, begrotingen en klanttevredenheidscijfers ook allemaal zijn: het allerbelangrijkste is dat medewerkers goed tot hun recht komen en vanuit passie hun rol vervullen. Dat geeft iedere organisatie vleugels! Elke investering die daaraan bijdraagt, betaalt zich dubbel en dwars uit. Het geldt ook voor mijzelf. Naast een managementopleiding heb ik diverse opleidingen afgerond in Neuro Linguïstisch Programmeren (communicatie en persoonlijke ontwikkeling) en Mindfulness en ben ik voor beide gediplomeerd trainer. Die ervaringen neem ik mee als trainer bij Van Harte & Lingsma, een organisatie waar ik me helemaal thuis voel en die zich kenmerkt door liefdevolle kwaliteit.

In mijn vrije tijd kampeer ik graag met mijn gezin in ons brandweerbusje. Ik hou van buiten koken en van lekker lang tafelen. Daarnaast doe ik aan Pilates.

Vivian Bastiaensen
Vivian Bastiaensen

Senior Trainer

Meer info

Vivian Bastiaensen

Senior Trainer
"Ik wil mijn waarheid spreken. En ik hoor graag de jouwe.”

Ik geloof in de mogelijkheden van mensen, misschien wel onbegrensde mogelijkheden.  Daarom werk ik graag aan het meer humaan maken van organisaties. Ik ben er van overtuigd dat dat voor mens, organisatie en maatschappij een betere toekomst brengt.

In mijn werkwijze ben ik nuchter en direct. Tegelijk geloof ik dat mensen het beste leren wanneer ze met compassie naar zichzelf en anderen kijken. Nodig voor het hervinden van de oorspronkelijkheid, waar leiderschap en inspiratie vaak over gaat. Verder houd ik van een dosis humor en blijf ik graag spelen op het werk. Of ik nu train of coach, ruimte genereren voor diversiteit en eigenheid is een belangrijke drijfveer. Want eigenheid wekt bezieling en diversiteit maakt nieuwe mogelijkheden en talenten zichtbaar bij individu en teams.

Bij Van Harte & Lingsma train en coach ik op het gebied van, leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en adviseren. Voordat ik bij van Harte & Lingsma kwam werkte ik als communicatietrainer, (trainings)acteur en theatermaker. Buiten werk krijg ik energie van mijn familie, vrienden, natuur, lekker eten, spelen en muziek maken.


Een gedicht dat mij steeds weer inspireert:

Take the first step.
Not the second
not the third,
Take the first
Step

Medewerkers

Bert de Groot
Bert de Groot

Adviseur assessments

Meer info

Bert de Groot

Adviseur assessments
“Verwondering is de eerste stap naar het opdoen van wijsheid en ontwikkeling.”

Een ontmoeting zie ik als een soort ontdekkingsreis waarin ik vanuit persoonlijk en professioneel opzicht oprecht nieuwsgierig mag zijn. Ik nodig deelnemers van assessments uit om dit ook te zijn. Ondanks dat het soms spannend aanvoelt, vind ik het belangrijk dat zij de veiligheid en de ruimte ervaren om zichzelf te zijn. Dat de boog niet altijd gespannen hoeft te zijn en dat er ook ruimte is voor informeel contact, humor en ontspanning. Dat zij mogelijkheden krijgen om te laten zien wie zij daadwerkelijk als mens en professional zijn.

Mijn expertise ligt op het gebied van assessment, persoonlijkheidsonderzoek en competentieontwikkeling. Als arbeids- en organisatiepsycholoog inspireert het mij om inzicht te krijgen wat deelnemers in hun doen en laten drijft én wat hen motiveert om dingen wel of niet te doen. In mijn werk weet ik mensen te stimuleren om zelf na te denken, hen te confronteren en te coachen op wat helpend is om zich te ontwikkelen. In dit opzicht vind ik het inspirerend om toegevoegde waarde te leveren. Dat de ontmoeting voor beide partijen betekenis heeft, elke dag weer!

In mijn vrije tijd doe ik leuke dingen met mijn gezin en zit ik graag op mijn racefiets. Verder is voetbal mijn passie. Als jeugdvoorzitter én scheidsrechter zet ik mij zowel buiten als binnen het voetbalveld in om zaken in goede banen te leiden. In die zin ben ik ook een teamspeler die iets concreets voor anderen wil betekenen.

Denise Straver
Denise Straver

Planner

Meer info

Denise Straver

Planner
“De verschillende belangen tegen elkaar afwegen, om de puzzel te kunnen leggen, dat vind ik het allerleukste.”

De puzzel van de planning van de trainingen leggen is mijn belangrijkste taak. Het kan nogal een uitdaging zijn om daarin de verschillende belangen mee te nemen. Ik hou daarbij rekening met de wensen vanuit de organisatie, de trainers en natuurlijk die van de klant. Daarin stel ik mij onderzoekend en meedenkend op en kijk ik tot in detail vooruit om te zorgen dat in het moment alles soepel verloopt.

Het mooie van onze organisatie is dat we onszelf telkens uitdagen om er iets moois van te maken. Van onze drie kernwaarden Liefde, Lef en Leiderschap vind ik Liefde het mooist: Overeenkomsten bevestigen & verschillen waarderen.

Ik werk meer dan 10 jaar als planner bij van Harte & Lingsma. Vanuit deze functie heb ik ook veel andere taken op me genomen zoals het organiseren van (klant)-evenementen. Ik vind het ook leuk om marketing gerelateerde taken te doen, vooral op het gebied van communicatie denk ik graag mee.

Een dag per week werk ik nu vanuit mijn eigen bedrijf SOS Straver Office Support en help ik ondernemers met administratieve taken die ze zelf vaak niet zo leuk vinden. En ik wel! In mijn vrije tijd tennis ik graag of maak ik lange wandelingen. Mijn gezin, familie en vrienden zijn belangrijk voor mij!

Diane Eikelboom
Diane Eikelboom

Manager Projectbureau

Meer info

Diane Eikelboom

Manager Projectbureau
"Leef in het moment, maak je dromen waar, luister naar anderen maar vooral naar je hart, wees jezelf & dans."

Wat heb ik een mooie baan. Ik werk al bijna 20 jaar bij Van Harte & Lingsma. Elke dag ga ik met veel plezier naar mijn werk. Ik heb leuke en betrokken collega’s en werk in een mooie werkomgeving. Wat mijn werk leuk maakt is vooral het klantcontact. Het projectbureau is een dynamische afdeling waar klantgerichtheid bovenaan staat en plezier op de werkvloer. Geen dag is hetzelfde.

Voor mij is het van belang dat de klant vanaf het eerste contactmoment tot na de training of afspraak de juiste zorg en aandacht krijgt. Dit doe ik samen met mijn collega’s op een liefdevolle en zorgvuldige wijze. Daarnaast bied ik ondersteuning aan de trainers vooral in de organisatorische zaken voor de trainingen.

Verder houd ik van reizen, gezelligheid, mensen en vooral nieuwe mensen leren kennen, theater, muziek, films, uit eten gaan in mooie restaurants waar ze met liefde koken. Ik heb veel aan vrijwilligerswerk gedaan maar nu even gestopt. Ik sta open voor nieuwe uitdagingen in mijn leven, buiten mijn bekende wereld, geen idee nog hoe dat eruit ziet.  Time will tell.

Ellen Wijnand
Ellen Wijnand

Manager Open Trainingen

Ellen Wijnand

Manager Open Trainingen
Erika Zeulevoet
Erika Zeulevoet

Manager assessments

Meer info

Erika Zeulevoet

Manager assessments
"Wees jezelf, want dat is goed genoeg."

Mensen helpen ontwikkelen, enthousiasmeren, een spiegel voorhouden en confronteren waar dat nodig is: als manager geef ik medewerkers richting en vertrouwen in hun eigen kunnen. Ik stuur op teamontwikkeling en breng een team zo naar een hoger niveau. Dit alles altijd vanuit een duidelijke stip op de horizon, heldere doelen en een plan van aanpak. Uiteraard aansluitend bij de strategie en doelen van de organisatie en bij de ontwikkelingen in de markt.

Als adviseur bij Van Harte & Lingsma ben ik verantwoordelijk voor de assessments. Ik maak zaken graag concreet en kloppend. Zodra ik het idee heb dat er iets ‘rammelt’, wil ik het snappen om het vervolgens te kunnen managen. Dat geeft altijd weer dat opgeruimde gevoel. Ik koppel dromen aan ideeën en ideeën aan taken en taken aan resultaten. In die zin maak ik dromen waar. Dit werk is belangrijk voor mij vanuit mijn behoefte aan een gevoel om samen met mijn collega’s ‘er te voor gaan’ en ‘er voor te gaan staan’. Wellicht heeft het met mijn Rotterdamse achtergrond te maken. Wees jezelf, dat is goed genoeg. Dat geldt voor mijn collega’s, maar ook voor de deelnemers van de assessments. Dat is ook waarom ik zo verbonden ben aan de missie van ons werk: “Mensen zien voor wie zij zijn”.

Naast mijn werk bij Van Harte & Lingsma ben ik enkele jaren tutor bij de Erasmus Universiteit Rotterdam geweest. Tot 2008 werkte ik als teammanager en adviseur assessments bij Valkenbosch Consultancy te Gouda. Mijn basis wat betreft opleiding ligt in de studie sociale en organisatiepsychologie. Buiten mijn werk krijg ik energie van sociale activiteiten met familie en vrienden, oriëntaals dansen, turnen, film kijken en stedentrips maken.

Jackelyn Jorquera
Jackelyn Jorquera

Projectcoördinator

Jackelyn Jorquera

Projectcoördinator

Over Jacquelijne

Marie-Christianne Frans
Marie-Christianne Frans

Projectcoördinator

Meer info

Marie-Christianne Frans

Projectcoördinator
"Leven en laten leven."

Een tijd geleden heb ik mijzelf aangeleerd om met behulp van het credo ‘leven en laten leven’ geen, of in elk geval veel minder (ver)oordelende gedachten toe te laten. Dat vereist enige oefening, maar het levert mij veel plezier en rust op. Het voelt ook een stuk prettiger om met een nieuwsgierige en open blik mensen tegemoet te treden en te zien. Deze houding verbreedt mijn blikveld.

Ik werk als Projectcoördinator in ons prachtige pand het Oude Raadhuis in Amstelveen, en voel mij als een vis in het water tussen mijn hartelijke en humorvolle collega’s. Ik vind het prettig om met veel verschillende mensen samen te werken, en zeer afwisselend werk te doen waarbij zorgvuldigheid belangrijk is. Ik ben een schakel in het gehele trajectproces vanaf het moment dat deelnemers zich inschrijven voor persoonsgerichte trainingen tot en met hun afronding, en dit geeft mij enorm veel voldoening.

Naast mijn werk houd ik van bewegen in de vorm van yoga, fietsen en wandelen op het strand of in de bossen. Ik lees erg graag fictieve verhalen en romans, en ga het liefst naar art house films en gezellige kroegen met vrienden. Ook reizen is een grote passie van mij. Het liefst reis ik door een land dat nieuw is voor mij, maar op zijn minst kies ik iedere keer voor een onbekende bestemming.

Marlise Huijzer
Marlise Huijzer

Projecten

Meer info

Marlise Huijzer

Projecten
"Volg geen pad. Volg je eigen voetstappen. Je pad ontstaat vanzelf!"

Naar jezelf kijken vraagt voor mij om een veilige sfeer, openheid en een kritische houding om de diepte in te kunnen gaan. Dat is hoe mijn trainersstijl zich kenmerkt, met een gepaste dosis humor zonder pijn uit de weg te gaan. Ik ben geïnteresseerd in wat mensen drijft en ben zelf gedreven om bij te dragen aan de ontwikkeling van anderen. Dat doe ik met enthousiasme en een aanstekelijke energie.

Vanuit mijn achtergrond in de sociale wetenschappen bekijk en begeleid ik individuele ontwikkelingsprocessen en groepen. Ik heb ervaring met het trainen en begeleiden van verschillende doelgroepen onder andere ministeries en overheidsinstanties, bedrijven, jongerenorganisaties, medezeggenschapsorganen en vele gemeenteraden. Eerder werkte ik als trainer voor Debat.NL en was zelfstandig trainer op het gebied van presentatie, communicatie en overtuigingskracht. Daarnaast werkte ik bij verschillende organisaties en verenigingen als leidinggevende, medewerker en adviseur.

Bij Van Harte & Lingsma voel ik mij thuis, ik ervaar de ruimte om te leren en mijzelf en anderen te blijven uitdagen. Naast mijn werkzaamheden bij Van Harte & Lingsma, geniet ik van het zingen in mijn koor, hou ik van zeilen, boksen en voetballen en vind ik het heerlijk om lange wandelingen te maken.

Martin ten Hove
Martin ten Hove

Accountmanager Open Trainingen

Meer info

Martin ten Hove

Accountmanager Open Trainingen
"Be the change you want to see in the world."

Gesprekken met organisaties en mensen die het lef hebben om zichzelf een spiegel voor te houden en te werken aan hun eigen ontwikkeling. Dat is iets waar ik altijd enorm veel plezier aan beleef en energie uithaal. Om zo samen te kijken welke van onze trainingen het beste aansluiten bij hun gewenste leerdoelen. Als accountmanager voel ik me bevoorrecht om met klanten te mogen werken aan het versterken van het persoonlijk leiderschap van mensen/medewerkers.

Voordat ik bij Van Harte & Lingsma kwam werken heb ik 11 jaar als studieadviseur bij AOG School of Management gewerkt. Als verantwoordelijke voor een aantal leergangen heb ik hier vele mensen verder mogen helpen bij hun persoonlijke leervraag. Deze persoonsgerichte ervaring zet ik nu bij Van Harte & Lingsma in om organisaties weer een stap verder te brengen in groei en ontwikkeling.

In mijn vrije tijd kan ik erg genieten van het volgen van vele sporten, waaronder tennis en wielrennen. Vooral de passie en inzet van sporters vind ik erg mooi om te zien. Blijvend met zichzelf aan de slag om net weer dat tikkeltje beter te worden. Zelf krijg ik erg veel energie van een heerlijke zondagochtendloop door de bossen van Purmerend. Heerlijk mijn hoofd leegmaken en genieten van alles wat de natuur te bieden heeft!

Peter Driessen
Peter Driessen

Sales & Advies

Meer info

Peter Driessen

Sales & Advies
"Develop and live your life."

Binnen Van Harte & Lingsma houd ik me bezig met de sales & advies vraagstukken voor individuele trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Er worden bij ons veel trainingsbrochures gedownload en een belangrijk onderdeel van mijn taken is om te achterhalen wat de aanleiding is van deze download. Welke ontwikkelwensen en leerdoelen heeft de geïnteresseerde? En is dan de juiste brochure opgehaald of is er een alternatief dat beter past? Dat is het gedeelte waar ik informeer en adviseer. En natuurlijk rekening houdend met de investering in geld en tijd.

Het geeft mij veel voldoening om mensen te helpen met het maken van de juiste keuze. En als ik dan achteraf de positieve verhalen over onze trainingen en werkwijze hoor en lees, dan weet ik waarom ik deze baan zo leuk vind. Een tevreden deelnemer geeft mij energie! We willen toch immers allemaal stappen maken als mens?

Ik maak wekelijks mijn sportuurtjes voor eigen vitaliteit, ben geïnteresseerd in het bourgondisch gedachtegoed, probeer de juiste keuzes te maken in beleggingsland en ben actief in de businessclub van vv Ter Leede.

Dit is mijn manier om volgens het motto ‘develop and live your life’ te leven!

Ralph Blom
Ralph Blom

Directeur

Ralph Blom

Directeur
“Love is the bridge between you and everything”

Associé trainers

Tjeerd Bartlema
Tjeerd Bartlema

Associé trainer

Tjeerd Bartlema

Associé trainer

Over Tjeerd

Chantal Vrouwenvelder
Chantal Vrouwenvelder

Associé trainer

Meer info

Chantal Vrouwenvelder

Associé trainer
"I am not what happened to me, I am what I choose to become."

In alles wat ik doe, wil ik mensen raken. Niet om ze te kwetsen, maar om ze in contact te brengen met wat hen drijft in het leven. Om ze te laten ervaren dat ze een keuze hebben; in gedrag, in levensinrichting, in wie ze zijn.

Ik geloof in de kracht van verandering en de mogelijkheid die ieder van ons heeft om te worden wie je diep van binnen bent en wil zijn. Ik train met mijn hart aan; liefdevol, confronterend en in het hier en nu. Want dat is waar het veld van mogelijkheden ligt te wachten.

Voordat ik bij Van Harte & Lingsma kwam werken, heb ik gewerkt als adviseur/trainer Persoonlijke Effectiviteit bij een bureau dat publieke organisaties versterkt met advies, opleidingen en onderzoek en als trainer professionele vaardigheden op een hogeschool. Ik heb een studie Nederlands afgerond en een studie Psychologie inclusief een mastertrack Training & Development. In mijn vrije tijd schrijf ik graag en geniet ik van mijn gezin, yoga, hardlopen en gezellige etentjes met vrienden.

Eva Hafkamp
Eva Hafkamp

Associé trainer

Meer info

Eva Hafkamp

Associé trainer
“Be simple, be yourself!”

Je teveel zorgen maken over de weg maakt dat je soms vergeet te lopen. Uit ervaring heb ik geleerd hoe fijn het is om de dingen eenvoudig te maken en te houden. Mijn stijl van coachen en trainen gaat over de ander letterlijk en figuurlijk in beweging brengen. Ik werk graag provocatief, dat wil zeggen met een cocktail van humor, warmte en vooral uitdaging. Ik ben dan geen zachte heelmeester en ook geen serieuze wijsgeer. Eerder een vrolijke plaaggeest. Lachen tijdens de gesprekken om zo de problemen wat lichter en eenvoudiger te maken werkt verbazingwekkend effectief.

Met oprechte interesse en positiviteit stel ik prikkelende vragen, zet aan tot denken en laat het initiatief bij de ander. Ik stimuleer anderen om zichzelf te sturen. Ik ben op mijn best als ik anderen kan helpen bij thema’s als: persoonlijk leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, bewustwording, assertiviteit, ontspanning, balans werk-prive, zelfvertrouwen, keuzes maken, levensvragen, burn-in, zingeving.

Na mijn studie orthopedagogiek ben ik in 2004 bij Van Harte & Lingsma gaan werken als coach en trainer. Ik heb mij binnen het bedrijf in de diepte en breedte ontwikkeld, onder andere door opleidingen in provocatief coachen, RET, Persoonsgericht Trainen en Transactionele Analyse. Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in het fenomeen Omdenken. Heel interessant en inspirerend. Verder ben ik verliefd, verloofd en bijna getrouwd. We hebben twee dochters van drie en zeven en twee poezen. Nu onze jongste dochter binnenkort naar school gaat komt er weer meer tijd voor mijn passies zingen, gitaarspelen en fotograferen.

Henk van de Steege
Henk van de Steege

Associé trainer

Meer info

Henk van de Steege

Associé trainer
"Goed leiderschap vormt de sleutel tot een betere wereld."

Ik hou me met name bezig met management en leiderschapsontwikkeling op een persoonsgerichte manier. Daarmee bedoel ik dat het allereerst gaat over de mens en pas daarna over de functionaris. Als vader én opa heb ik ontdekt dat het ‘leiding geven’ aan mijn (klein-)kinderen met name over mijzelf gaat. Daar waar ik niet goed in staat ben mijzelf te leiden, ben ik een last voor mijn omgeving. Zo beleef ik ook mijn vak als trainer. Ik vind het steeds weer een magisch moment als mijn deelnemers ontdekken hoe krachtig, mooi en effectief ze kunnen zijn door zichzelf als belangrijkste instrument in te zetten. In alle openheid en kwetsbaarheid. Ouderschap is trainerschap is leiderschap. Ik ben er van overtuigd dat goed leiderschap de sleutel vormt tot een betere en liefdevollere wereld; a place to call home.

Sinds 2001 ben ik in dienst van Van Harte & Lingsma, en ontwikkelde in de afgelopen paar jaar de leergang “Meesterschap in Leiderschap”, een persoonlijke ontwikkelreis voor senior managers, high-potentials en directeuren. In 2011 schreef ik samen met Carin Suurenbroek het boek Wat voor leider ben jij? Voordat ik startte bij Van Harte & Lingsma studeerde ik theologie in Utrecht en Apeldoorn en was daarna als gemeentepredikant werkzaam in Papendrecht en Delft. In 1994 voltooide ik de post-HBO opleiding Management en organisatie in de non-profit sector.

In mijn vrije tijd geniet ik voornamelijk van thuis zijn. Thuis bij mezelf en met wie mij lief zijn. Wij vinden het fijn als ons huis een plek is om te delen en te helen. Verder lees ik graag, schrijf ik gedichten en krabbel ik zo af en toe wat hersenspinsels op papier. Ik kook graag, houd van een diversiteit aan muziek met een voorliefde voor goede en pakkende teksten. En Ajax is mijn club.

 

Jet Holshuijsen
Jet Holshuijsen

Associé trainer & coach

Meer info

Jet Holshuijsen

Associé trainer & coach
"Het leven is een voortdurend leerproces waarin ieder eigenaar is van zijn eigen ontwikkelpad"
Ik begeleid individuen en organisaties in diverse sectoren op gebied van leiderschapsvraagstukken en veranderingstrajecten. Mijn kracht ligt in het zichtbaar en bespreekbaar maken van de kern van vraagstukken en deze te vertalen naar concrete verander- en leerinterventies.

Als begeleider schakel ik tussen rollen van adviseur, trainer en coach. Met aandacht, scherpte in waarneming, humor, diepgang en betrokkenheid zet ik mensen op het spoor van hun eigen mogelijkheden en inspiratie. Daarbij kenmerkt mijn stijl zich naast hartelijk en betrokken als direct en praktisch waarbij ik de confrontatie niet schuw.
In mijn visie is het leven een voortdurend leerproces dat telkens uitdagingen biedt om (bewuste) keuzes te maken. Een voortdurend leerproces waarin ieder eigenaar is van zijn eigen wijsheid en ontwikkelpad.

Achtergrond en ontwikkeling

Ik ben mijn loopbaan gestart als fysiotherapeut. Een vak waarin persoonlijk contact, stilstand en beweging thema’s zijn die in mijn huidige werk nog steeds actueel zijn.
In 1996 heb ik mij – na een veelzijdig palet van opleidingen – als zelfstandig coach gevestigd, totdat ik meer trainingsvragen kreeg en ik van 2008 tot 2017 bij Van Harte & Lingsma mijn vakmanschap kon ontwikkelen. Hier leerde ik persoonsgericht werken aan leiderschap, ingebed in groepsdynamische en systemische interventies.
Een bijzondere ervaring in de wildernis van Zuid-Afrika bracht mij ertoe om in 2014 naast mijn werk bij Van harte & Lingsma Nature At Work op te richten. Met Nature At Work neem ik professionals mee op trail om zich ten diepste met zichzelf te verbinden in de weergaloze context van de Zuid-Afrikaanse wildernis.

Huidige werkcontext

Vanaf januari 2017 heb ik de stap gezet naar zelfstandig ondernemerschap. Met Nature At Work begeleid ik individuen en organisaties in diverse sectoren op gebied van leiderschapsvraagstukken en veranderingstrajecten. Daarbij is een leiderschapstrail in Zuid-Afrika één van de opties.
Ik ben zeer dankbaar om als associé met Van Harte &Lingsma verbonden te zijn. Leukere, kundigere en liefdevollere collega’s kan een mens zich niet wensen.

Buiten werk krijg ik energie van een goed gesprek en lachen met mijn kinderen en vrienden. Wandelen, varen, sporten in de natuur geeft mij bergen energie. Museumbezoek, maar ook het zelf maken van kunst is voeding voor mijn ziel. Films, literatuur en de dagelijkse gebeurtenissen in de wereld om mij heen houden mij wakker en scherp.

Jop Haverkamp
Jop Haverkamp

Associé trainer

Meer info

Jop Haverkamp

Associé trainer
"Life is either a daring adventure, or nothing."

De mens zie ik als een bron van energie. Wanneer deze energie op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau goed stroomt, dan ben ik ervan overtuigd dat mensen het meest te geven hebben aan zichzelf en de wereld. Vaak zie ik dat mensen op één van deze niveaus geblokkeerd zijn. Het mooiste vind ik om blokkades samen te ontdekken, te onderzoeken en te overwinnen. Zodat mensen doen wat écht bij hen past en het avontuur tegemoet treden.

Mijn werk bij Van Harte & Lingsma doe ik dan ook vol passie. Bovendien ben ik gespecialiseerd in de Acceptance and Commitment Therapie (ACT). Een methode waarbij zelfcompassie en acceptatie een belangrijke rol spelen.

Als ik niet bezig ben met trainen dan ben ik graag; met vrienden, aan het wandelen door de bergen, zwemmen in buitenwater, mijn cabaret, massage of sprekers vaardigheden aan het ontwikkelen. Tot slot zet ik mijn vaardigheden graag in bij humanitaire rampen. Zo geef ik stress release classes en emotional well being workshops aan vluchtelingen op Lesbos.

Judith van Zelm van Eldik
Judith van Zelm van Eldik

Associé Trainer

Meer info

Judith van Zelm van Eldik

Associé Trainer
"Spelen = leren = vrijheid"
Ik speel dus ik besta! Ik leef om te spelen, ik speel om te leven. Dat doe ik graag sámen met andere mensen. Om zin te geven. Om te begrijpen. Om te leren. Mensen met hun eigen en elkaars verhaal verbinden. Mensen raken. Samen schoonheid ervaren en voelen wat belangrijk is. Waar het om gaat. En helpen om de patronen te leren zien die dat enerzijds in de weg staan en anderzijds die het mogelijk maken. Om uiteindelijk vrijheid te ervaren en de wereld een stukje mooier te maken.

In mijn rol als accountmanager en leeradviseur zet ik het spelen en leren in om samen met mijn relaties tot oplossingen te komen waardoor de mensen binnen hun organisaties zich sterker voelen en de vrijheid ervaren om verder te komen.

Mijn hele leven ben ik al geboeid door leren. De opwinding van nieuwe kennis tot me nemen, struinen in bibliotheken en fantaseren over alles wat er te lezen is, nieuwe vaardigheden leren en zo mijn mogelijkheden uitbreiden. Dingen uitproberen, proeven, ervaren. Heerlijk. Leren is nieuwe mogelijkheden ontdekken en afscheid nemen van oude patronen.
Mijn kwaliteiten zijn: creativiteit, enthousiasme, eerlijkheid, zorgvuldigheid, nieuwsgierigheid, directheid.

Mijn ervaring
Ik heb onderwijskunde gestudeerd, met een specialisatie onderwijs in ontwikkelingslanden. Mijn stages in Zimbabwe en bij de Wereldbank hebben veel indruk gemaakt op wat er mogelijk is als je investeert in leren en mensen daar de tools voor geeft.

Na mijn afstuderen ben ik mij gaan richten op leren en ontwikkelen van mensen en organisaties. Persoonlijke ontwikkeling, communicatie en interactie hebben mijn focus. Waarom doen mensen zoals ze doen, wat is hun verhaal, wat is hun verlangen en hoe geven ze dat vorm?

Naast leren en ontwikkelen heb ik veel op de planken gestaan en nu nog. Muziektheater en improvisatietheater hebben mijn passie.

Ook krijg ik energie van:
Verbinden en raken – Schoonheid ervaren – Mijn twee lieve dochtertjes en hun eerste stappen in deze wereld – Zeilen met onze zeeschouw – Kleding maken met wol en stof

Roos Hamming
Roos Hamming

Associé Trainer

Roos Hamming

Associé Trainer
Myriam Emmen
Myriam Emmen

Associé trainer

Meer info

Myriam Emmen

Associé trainer
"De weg naar binnen is boeiender is dan managen en controleren van je omgeving. Resultaat is een sterk persoonlijk leiderschap"

Van jongs af aan heb ik al een diepe wens een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Ik geniet ervan anderen bewust te maken dat de wereld om hen heen een weerspiegeling is van wie ze zijn en waar ze staan. Ik geloof dat een groeiende verantwoordelijkheid steeds meer de ruimte creëert om het leven te leiden zoals jij dat wilt. Controle maakt plaats voor ruimte en inspiratie. Liefde, compassie, integriteit, authenticiteit, passie, flexibiliteit en in connectie zijn in het Hier en Nu zijn ingrediënten om te groeien in bewustzijn en steeds meer perspectieven in te kunnen nemen.

Werkervaring
Ik werk 26 jaar als trainer/begeleider en coach van ontwikkelprocessen bij  organisaties, teams en individuen. Ben geïnteresseerd in de (persoonlijke) ontwikkeling in de context van organisatieontwikkeling. Mijn doelgroep is altijd Directie, Management en Senior Adviseurs geweest. Ik heb zowel nationaal als met diverse ‘internationale ‘individuen, teams en organisaties mogen werken op het gebied van persoonlijke-, team- & leiderschapsontwikkeling.

Waarom ben/wil je verbonden zijn aan H&L?
Van Harte en Lingsma past wat betreft Visie, Waarden en manier van werken. Ik geniet van het samenwerken en –ontwikkelen met vakgenoten die de vraag: ‘Doe je wat je wil en wil je wat je doet?’ net als ik volmondig met ‘Ja’ beantwoorden.

Mijn achtergrond
Van origine opgeleid als dramatherapeut. Een postacademische studie in 1989/1990 tot trainer/adviseur in het bedrijfsleven. Ik heb naast mijn officiële opleiding in NLP, RET, Sioo,Orange en Green Belt, Coachopleiding(en), Biografie en Avatar gevolgd. Blijvend leren vind ik noodzakelijk om te blijven groeien als professional en als mens. 

Naast mijn werk
36 jaar geleden verhuisd van Brabant naar Amsterdam. Verliefd geworden op deze stad en die liefde heb ik overgedragen op mijn twee dochters (uit ’98 en ’01). Amsterdam staat voor mij voor directheid, echtheid, tolerantie, schoonheid, romantiek, veelzijdigheid, multiculturele samenleving en afwisseling. Het is nooit saai en vaak ‘net even anders’. 
In mijn vrije tijd ben ik graag samen met mijn gezin: samen eten, praten, leren, lachen en reisjes maken.

Edwin Zoetemeijer
Edwin Zoetemeijer

Associé trainer

Edwin Zoetemeijer

Associé trainer
René Huurdeman
René Huurdeman

Associé trainer

Meer info

René Huurdeman

Associé trainer
"Persoonlijke ontwikkeling leidt tot teamontwikkeling leidt tot organisatieontwikkeling"

Als trainer en teamcoach begeleid ik professionals, leidinggevenden, teams en organisaties in hun ontwikkeling. De afgelopen jaren ontwikkelde en verzorgde ik diverse MD en Talent programma’s met en voor diverse opdrachtgevers.

De programma’s zijn zo ontwikkeld dat de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers altijd bijdraagt aan de doelen en resultaten van de organisatie, zowel op korte als op lange termijn. Immers; persoonlijke ontwikkeling leidt tot teamontwikkeling, leidt tot organisatieontwikkeling. 
Een belangrijk onderdeel is het bevorderen van (persoonlijk) leiderschap. Hoe zorg ik dat ik antwoorden vind op wat de situatie van me vraagt? En hoe blijf ik samen met anderen op koers, ook bij tegenslag, zodat ik samen met anderen doelen kan realiseren en talenten weet te benutten?

Mijn aanpak kenmerkt zich door gelijkwaardigheid, vertrouwen, eenvoud, confrontatie, plezier en vindingrijkheid. 
 
Mijn ervaring in het begeleiden van leidinggevenden zit in de open H&L-trainingen KIM en KIM/NL en daarnaast incompany leiderschapsprogramma’s bij oa Heineken, KPN (incompany Kim voor high potentials), PON (incompany KIM/NL), Rijkswaterstaat en PWC.

Roger Kramer
Roger Kramer

Associé trainer

Roger Kramer

Associé trainer
Roland Hanegraaf
Roland Hanegraaf

Associé trainer

Meer info

Roland Hanegraaf

Associé trainer
"Mijn werk gaat over het creëren van een leer- en werkcontext, waardoor gewone mensen zoals jij en ik samen buitengewone prestaties kunnen leveren"

Ik help organisaties met het oplossen van lastige vraagstukken, door het beter leren benutten van de aanwezige ervaringskennis. Ervaringskennis is de persoonsgebonden, intuïtieve en door diepgaande praktijkervaring gewortelde kennis, die van vitaal belang is voor de organisatie. Die zit in hoofd, hart en handen van de mensen en is niet beschikbaar via handboeken, procedures of internet. De kunst is niet om harder te werken, maar slimmer en met meer plezier. Ervaringskennis gaat stromen als mensen in beweging komen, elkaar opzoeken en zin hebben in samenwerken.

Band met Van Harte & Lingsma
Ik heb hier een decennium lang met plezier gewerkt. Waar elders vind je een bedrijf dat liefde als kernwaarde en een hart als logo heeft? 
Niet met het hoofd in de wolken, maar met beide benen op de grond. Sleutelwoord is experimenteren: zet een eerste stap om van te leren. En doe alles wat je doet met hart en ziel. 
 
Ervaring
Ik ben organisatieadviseur en -trainer met een management achtergrond en meer dan vijfentwintig jaar voortgaande ervaring met leiderschaps- en managementvraagstukken. Gemotiveerd door organisatieopgaven op het gebied van continu leren en verbeteren, het ontwikkelen van duurzame professionele werkrelaties en teamwerk, altijd met de focus op het leveren van klantwaarde. Werkend vanuit systeembewustzijn en sturend op eigenaarschap en zelforganisatie.

Vincent van Harte
Vincent van Harte

Associé trainer

Vincent van Harte

Associé trainer

Deelnemers vertellen

Het NRTO-keurmerk: erkenning voor kwaliteit en professionaliteit

Van Harte & Lingsma bezit het NRTO-keurmerk. Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Van Harte & Lingsma voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel. Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders. Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk of bekijk de animatie.

Bel mij terug