Leid jezelf met de Cirkel van 8

Situatie met een storing

Je bent op weg naar een klant en je komt in de file te staan; je zit in een vergadering die niet lekker loopt; je groet een collega in de gang en krijgt geen respons. Het gevolg is ergernis, stress of boosheid. Je aandacht gaat er teveel naar toe waardoor je belemmert wordt in je effectiviteit. Dit soort situaties noemen wij situaties met een storing. Die storing komt vaak van buitenaf. Die externe storingen zullen er altijd zijn. Dat valt niet te veranderen. Maar de manier waarop je er zelf mee omgaat, daar kan je zeker iets aan doen!

Slachtoffer of de leiding nemen?

De oplossing zit in de keuze die je zelf hebt. Hoe ga je met die tegenslag – die externe storing – om? Je kan ervoor kiezen om slachtoffer te zijn én je kan ervoor kiezen om de leiding te nemen. Daarmee bedoelen we dan vooral: leiding nemen over hoe je zelf omgaat met de situatie. We hebben het dan over persoonlijk leiderschap. Kies je ervoor om de situatie te vergelijken met hoe het zou moeten zijn en te veroordelen ten opzichte van een ideaal? Of kies je ervoor de situatie te accepteren en te erkennen dat zaken nou eenmaal niet altijd zo lopen als jij zou willen? Om meer inzicht te krijgen hoe je je gedrag kan sturen in moeilijke situaties hebben we een model ontwikkeld:

De Cirkel van 8

De essentie van de Cirkel van 8 is dat je altijd een keuze hebt. Het is een bewustwordingsmodel waarmee je effectief met een bepaalde situatie om kan gaan.
In het model staat de situatie met een storing centraal. Dat is het beginpunt. Vanuit die situatie kan je twee kanten op: naar de bovenste of naar de onderste cirkel.

De onderste cirkel
In de onderste cirkel denk en handel je vanuit wantrouwen, je stelt je op als slachtoffer. Dit noemen we ook wel DIPpen: denken in problemen.
Je blijft in je comfortzone, je valt in herhaling, blijft in je patronen en vertoont reactief gedrag. Dit is niet helpend, want de storing blijft bestaan en verergert vaak alleen maar.

De bovenste cirkel
In de bovenste cirkel denk en handel je vanuit zelfwaardering en zelfvertrouwen. Je toont persoonlijk leiderschap. Je neemt initiatief waardoor je meer energie krijgt. Je gaat DIMmen: denken in mogelijkheden. Je handelt vanuit je stretchzone of je effortzone, je bent creatief en vertoont proactief gedrag.

Let op: het is geen tsjakka-ratelbandmodel. In de bovenste cirkel heb je ook last, pijn en verdriet. Het verschil is dat je verantwoordelijkheid neemt! Daarbij kan je niet altijd je gedrag aanpassen of alle storingen oplossen. Maar met de problemen die dwingend en dringend zijn, waar je echt last van hebt of waar anderen last van hebben, die kan je aanpakken.
Het model is overigens niet alleen toe te passen in werksituaties, je kan het bijna zien als levensmodel. Ruzie met de buren? Stuurt instantie X je van het kastje naar de muur? Stoor je je aan het gedrag van een vriend of vriendin? De Cirkel van 8 kan de eerste stap richting de oplossing zijn.

Meer weten? Download het hoofdstuk Cirkel van Acht uit ons Leidmotief.

Leid jezelf met de Cirkel van 8
Download bijlage

{{ currentTab.tab_naam }}

{{ currentTab.tab_omschrijving }}
{{ field.naam }} *
Vorige

Uw gegevens worden verstuurd. Even geduld alstublieft...

Er zijn nog geen velden toegekend aan dit formulier.

Joris van de Griendt