Communicatie met slagkracht

Ik ben zeker geen doetje en sta ook heus mijn mannetje als er van alles tegen me gezegd wordt. Ik ben van huis uit gewend aan stevige verbale argumenten. Tijdens de workshop ontdekte ik dat er een duidelijk verschil tussen of ik ‘het kan hebben’ en of ik het nog prettig vind. Daar had ik niet eerder bij stil gestaan. En ook werd ik mij ervan bewust dat ik zelf ook nogal de neiging heb om er verbaal stevig in te gaan als het spannend word.

Maar waarom moest ik dit nou juist tijdens een training met een boksworkshop ontdekken?

Vechtsport en vechtkunst

Zodra je met bokshandschoenen aan tegenover elkaar staat roept dit spanning op. De respons op deze spanning zegt iets over de basisintentie in je lijf: kies je automatisch voor aanvallen of voor verdedigen? Ben je gericht op winnen of niet willen verliezen? Dit zijn primaire reacties, die nog voortkomen uit ons reptielenbrein. Bij gevaar kan je drie dingen doen: vechten, vluchten of bevriezen. De boksworkshop laat duidelijk zien wat jouw primaire respons op een confrontatie zal zijn.

Diezelfde spanning ontstaat ook tijdens moeilijke gesprekken op het werk met een opdrachtgever of stakeholder. Gelukkig zijn wij geen reptielen meer en gaat het hier niet alleen over winnen of verliezen en de ander zo snel mogelijk uitschakelen, zoals in de vechtsport. Nee, communicatie is een vechtkunst en daarbij is het juist de bedoeling om zo lang mogelijk met de ander in gesprek te blijven. Door af te tasten, informatie in te winnen en openingen te vinden om je argument te plaatsen en te ontvangen. Luisteren, samenvatten, doorvragen. De vraag achter de vraag naar boven halen. Overtuigingskracht versterken. Draagvlak creëren.

Effectief in gesprek gaan, in dialoog blijven is een kunst. Het vraagt bewustzijn op je primaire neiging op spanning, je hoofd koel houden en je communicatie doelbewust inzetten. Bewust zorgen voor je eigen ruimte, het waarnemen van de ruimte van de ander en informatie inwinnen en uitwisselen.

Ruimte

Tijdens het boksen ervaar je hoe je omgaat met je eigen ruimte en met die van je gesprekspartner. Je wordt je op een natuurlijke manier bewust van je kwaliteiten en valkuilen in je gedrag én je oefent met effectief gedrag. De brug naar de werkvloer is makkelijk gelegd. Op een speelse en fysieke manier leer je je spanning beheersen en effectief je verdediging op orde brengen en heldere doch respectvolle tikken uit te delen.

Door de gevechtjes worden adviseurs zich op natuurlijke en speelse manier bewust van hun stijl van communiceren. En ervaren ze hoe ze rustiger en steviger in dialoog kunnen blijven met hun stakeholders. Zodat ze met zelfvertrouwen moeilijke gesprekken voeren en resultaten boeken.

Waar je voorheen ongewild en onbewust voor de knock-out ging heb je nu de keuze voor een dialoog en win-win. De adviseur als communicatiekunstenaar.

Ik heb geleerd om in het gesprek aan te geven als iemand een te harde tik uitdeelt. Ik denk niet meer alleen maar “Kom maar op want ik kan het hebben”. Ik ga graag een gelijkwaardige dialoog aan. Dat vraagt aandacht , bewustzijn en doorzetten om mijn gedrag daarop aan te laten sluiten. Vooral als het spannend word!


Interesse in de training Adviseren als beroep: hier lees je meer.

vhl_admin